Un posibil nou acord cu FMI, discutat in martie 2016
Un posibil nou acord cu Fondul Monetar International ar putea fi discutat in martie 2016, declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, discutiile ar trebui sa vizeze doar cadrul general al acordului, iar detaliile acestuia ar trebui discutate si asumate de viitorul Guvern.
"FMI vine in martie anul viitor. Pana atunci ramane de implementat ce a ramas nerezolvat din vechiul acord. Vom trimite o scrisoare catre Fond si vom posta ce a ramas de realizat din acordul care s-a incheiat....Vrem sa indeplinim si ce a ramas din vechiul acord. Referitor la Ordonanta 109 (OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice), nu vom mai accepta exceptii pe lista de companii", a afirmat Teodorovici.
De implementarea Ordonantei 109 ar urma sa se ocupe, potrivit acestuia, Banca Mondiala si BERD.
De asemenea, ministrul Teodorovici a spus ca deficitul bugetar pentru anul viitor ar urma sa fie mai mic de 3% calculat pe metodologia ESA.
FMI estimeaza un deficit bugetar de 3% din PIB in 2016 si peste acest nivel in 2017 din cauza reducerilor masive de taxe si impozite si a majorarilor salariale anuntate, in timp ce recomandarea institutiei financiare internationale privind deficitul este de 1,5% din PIB pentru anul viitor.
"Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate - o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale - vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016, si peste acest nivel in 2017 daca nu sunt identificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital'" se arata intr-un comunicat semnat de seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, transmite Agerpres.
Oficialii FMI mentioneaza faptul ca, in ultimii ani, Romania a inregistrat o imbunatatire considerabila a indicatorilor macroeconomici, insa protejarea acestor realizari este cruciala in contextul cresterii riscurilor de evolutii sub asteptari la nivel global, mai ales in economiile emergente.
In acest sens, Romania trebuie sa adopte o serie de politici prioritare, cele mai importante fiind cele legate de mentinerea disciplinei fiscale in vederea consolidarii finantelor publice, precum si reinnoirea angajamentului pentru reformele structurale, mai ales in zona companiilor de stat, pentru a sustine nivelul de incredere si a imbunatati potentialul de crestere pe termen lung.
"Lipsa progreselor in zona reformelor structurale constituie un obstacol principal pentru perspectivele de crestere pe termen lung. Cel mai puternic pilon al reformelor structurale din Romania a fost imbunatatirea continua a cadrului de formare a preturilor in energie, acompaniata de eforturi permanente de intarire a sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. Cu toate acestea, actiunile de imbunatatire durabila a performantelor obtinute de multe intreprinderi de stat (IS) ineficiente din sectoarele transporturi si energie au fost stopate, acest lucru datorandu-se partial neimbratisarii pe deplin a conceptului de mai buna guvernare corporativa a acestora. Noul proiect de act normativ privind guvernarea corporativa, daca va fi implementat in maniera acoperitoare, va constitui o oportunitate de recladire a credibilitatii in acest domeniu. In acelasi timp, autoritatile ar trebui sa dea un nou impuls implicarii sectorului privat in IS, prin oferte publice initiale sau prin privatizari strategice", se subliniaza in comunicatul FMI.
O delegatie a Fondului Monetar International a efectuat o vizita de o saptamana in Romania pentru a discuta cu autoritatile stadiul economiei romanesti, evolutiile viitoare si bugetul de stat pe 2016.
Din 2009 si pana in prezent, Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei.