Topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori romani VIDEO
Cele mai mari 100 de companii controlate de oameni de afaceri romani au impreuna peste 80.000 de angajati si un business cumulat de 47 mld. lei (11 mld. euro), in crestere cu peste 5 miliarde de lei fata de 2009, arata datele unui clasament realizat pe baza bilanturilor depuse de firme la Ministerul de Finante.
Companiile romanesti din acest top genereaza astfel in jur de 10% din cifra de afaceri totala din Romania.
Clasamentul este condus de compania Grup Servicii Petroliere controlata de omul de afaceri Gabriel Comanescu, urmata de RCS&RDS (Zoltan Teszari) si InterAgro (Ioan Niculae), scrie Ziarul Financiar.
Grup Servicii Petroliere a urcat de pe locul opt in 2009 pe prima pozitie anul trecut, in urma unui avans de 150% al cifrei de afaceri. "Contractele pe care le-am derulat, mai ales cele majore la care am participat pentru constructiile offshore au dus la cresterea cifrei de afaceri a Grup Servicii Petroliere", a explicat Radu Petrescu, director de comunicare al grupului detinut de Comanescu.
Gabriel Comanescu, omul de afaceri care in ultimii zece ani a pus pe picioare cel mai puternic business din industria locala a forajului de hidrocarburi, a finalizat in iulie contractul de circa 270 de milioane de dolari castigat in 2009 cu contractorul general al gigantului rus Gazprom. Contractul pentru rusii de la Gazprom a fost castigat de catre GSP in noiembrie 2009 in urma unei licitatii la care au mai participat firme din Emiratele Arabe Unite si din Italia. Practic, GSP a trebuit sa construiasca pentru Gazprom, beneficiarul final al lucrarii, o conducta pentru transportul gazelor naturale, cu o lungime de peste 159 de kilometri, aceasta fiind subacvatica.
Se observa astfel ca la capitolul antreprenoriat Romania sta bine in constructii, farma (distributie, farmacii si clinici private), productia de alimente, distributie si retail de bunuri de larg consum si de materiale de constructii, energie sau IT&C.
Doua treimi dintre companiile prezente anul acesta in top 100 au inregistrat majorari ale cifrelor de afaceri in pofida contextului economic dificil si a recesiunii care au caracterizat piata locala in ultimii ani.
Daca in partea plina a paharului sunt companii care si-au majorat cifrele de afaceri si cu rate de peste 150% (cum este cazul liderului din acest an - Grup Servicii Petroliere), in partea goala sunt insolventele care au zguduit businessul antreprenorial local.
Iar rezultele se vad si in clasamenul din acest an. Daca in 2009, Cristian Burci avea trei companii in top 100 - Astra Vagoane, Meva, Romvag - anul trecut niciuna dintre cele trei fabrici aflate in insolventa nu a mai intrat in top.
Citeste si
Italia, a treia economie a Europei, a fost retrogradata