Toate tranzactiile de peste 15.000 euro vor fi declarate la Fisc, incepand din 2017. Romania pierde 2.250 lei/secunda, din cauza evaziunii
De la 1 ianuarie 2017, toate tranzactiile de peste 15.000 de euro facute de romani catre banci, notari sau avocati, chiar si sumele pariate in cazinouri peste acest plafon, vor fi obligatoriu raportate la Fisc.
Asta prevede un proiect de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. Vor fi raportati si beneficiarii reali ai tranzactiilor, indiferent ca vorbim despre cumpararea unei masini, a unui apartament sau orice alta operatiune. Specialistii spun ca aceasta este inca o masura de combatere a evaziunii fiscale.
Pe langa banci, pe lista celor care vor trebui sa raporteze catre ANAF tranzactiile de peste 15.000 figureaza si avocatii, executorii judecatoresti, notarii, agentii imobiliari, dar si cazinourile. Cu totii vor trebui sa raporteze aceste date despre toate persoanele care fac asemenea tranzactii.
De ce ii obliga statul si pe executorii judecatoresti sa dea raportul? Pentru ca, potrivit notei de fundamentare, acestia "detin informatii si documente relevante din punct de vedere fiscal, cum ar fi cele privind patrimoniul persoanelor fizice, in speta cele referitoare la contracte de vanzare-cumparare de imobile.
Aceste documente ar fi esentiale pentru o mai buna impozitare, sustin cei de la Finante.
Adrian Benta, consultant Fiscal: "Se uniformizeaza plafonul de la care se solicita aceste date fiscale, respectiv 15.000 de euro pentru o tranzactie sau pentru mai multe tranzactii mai mici, dar care au legatura sau care cumulat formeaza aceasta suma. Acesta este si plafonul din legea prin care se raporteaza tranzactiile catre Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor."
Si in prezent, bancile dau Fiscului rapoarte despre conturi si tranzactii, insa noutatea acestui proiect este ca de acum inainte aceste raportari vor fi facute obligatoriu pentru toate transferurile sau incasarile de sume care depasesc 15.000 de euro, sau 67.500 de lei. Raman valabile si raportarile catre ANAF cu numele tuturor titularilor de conturi, depozite sau cutii de valori.
Potrivit Camerei de Comert si Industrie, Romania pierde in fiecare secunda 2.250 de lei din cauza evaziunii fiscale. Suma ajunge la 135.000 de lei pe minut, respectiv 16 miliarde de euro pe an.
Ca sa se aplice, proiectul de lege trebuie sa treaca si de Guvern, si de Parlament. In propunerea de act normativ, cei de la Finante au scris ca legea intra in vigoare pe 1 ianuarie 2017.
Mai multe despre:
#ANAF#evaziune fiscala
Pe acelasi subiect: