Toata Europa intra in austeritate. Guvernul Boc trebuie sa revina cu un buget credibil pe 2012 si cu un deficit spre zero pentru a nu reintra intr-un derapaj economic
Ungaria a cerut ajutorul FMI Polonia taie din cheltuieli Italia trebuie sa se ajusteze dramatic Presiunea pentru asigurarea finantarii statului, dar si a companiilor, va fi foarte mare.
Europa continua sa se con¬frunte cu o lipsa de incre¬dere in liderii ei politici actuali, iar in lipsa unor masuri clare si rapide care sa sustina tarile cu probleme, criza, in loc sa se opreasca, continua sa se extinda si sa inunde tot mai multe tari, scrie Ziarul Financiar.
Pe langa Grecia, Irlanda, Italia, Spania, Portugalia, acum Ungaria este pe lista victimelor si se pregateste Austria. Italia si Grecia si-au dat jos primii-ministri si au adus tehnocrati care au cerut chiar si "binecuvantarea" FMI pentru lansarea unor programe dure de austeritate, care vor reduce din nivelul de trai al propriilor locuitori.
In cei trei ani de criza datoriile publice ale statelor europene au explodat, iar acum sunt sfasiate pe piete de catre investitori.
Toti liderii politici europeni fac acum presiuni asupra BCE sa se implice mai mult in salvarea Europei si sa-si folo¬seasca banii din postura de creditor de ultima instanta.
Ungaria a cerut vineri "in doua minute" ajutorul FMI, iar Polonia, performera acestor trei ani de criza, a anuntat masuri de austeritate si restructurare a economiei.
Polonezii maresc varsta de pensionare si s-au angajat sa reformeze sistemul de pensii speciale din politie, armata, preoti, judecatori si procurori. De asemenea, va introduce o taxa speciala in industria miniera. Chiar si tarile cele mai puternice ale Europei fac tot posibilul sa opreasca inaintarea crizei si neincrederea investitorilor la granitele proprii.
Toata Europa este in flacari, iar la Bucuresti guvernul Boc trebuie sa aprobe saptamana aceasta, cu o luna intarziere, bugetul pe 2012.
In conditiile in care tensiunile din Europa nu vor slabi, sansele guvernului de a avea o crestere economica de 1,8-2,3% la anul se diminueaza si implicit, ca o consecinta directa, varianta cresterii veniturilor bugetului la anul cu 7% se reduce.
Astfel, cheltuielile trebuie sa scada, pentru a tine deficitul sub control (1,9% din PIB) astfel incat sa existe finantare pentru el. Mai mult decat atat, s-ar putea sa se puna problema si a unui deficit zero daca pietele financiare, de unde ridica Romania bani, sunt inchise. De asemenea, o problema va fi refinantarea datoriilor anterioare, ceea ce implica ca guvernul trebuie sa gaseasca peste 10-12 mld. euro.
La finalul saptamanii trecute, din cauza tensiunilor de pe piete, Romania a esuat in a imprumuta 1 mld. euro de pe piata americana la un cost rezonabil. Cea mai buna dobanda pe care a obtinut-o guvernul a depasit 7% pe an in dolari, iar in acest caz Ministerul
Finantelor a respins oferta. Intrand in malaxorul pietelor financiare, prima de risc a Romaniei a depasit 430 de puncte, respectiv cine vrea sa-si asigure 10 mil. euro trebuie sa plateasca 430.000 de euro.