Tinerii merg pe mana Guvernului: "M-am intors in tara pentru programul derulat de stat"
Programul implementat de statul roman, prin care ii ajuta pe tineri cu 10.000 de euro sa-si deschida o afacere, a nascut multe sperante in sufletele acestora. Cei mai ambitiosi dintre ei s-au gandit la o idee de afaceri cu care sa dea lovitura. Peste 625 de aspiranti la statutul de „tineri intreprinzatori” s-au grabit sa aplice pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri. Vor sa fie propriii lor sefi. Cativa au pariat totul pe aceasta „carte” si spera ca firmele pe care le-au deschis sa primeasca finantare din partea statului si a bancilor si sa devina profitabile cat mai curand.
Peste 625 de planuri de afaceri au fost evaluate si acceptate de Agentia pentru IMM-uri, iar 80% dintre tinerii care au aplicat pe site-ul agentiei, in vederea deschiderii unei intreprinderi SRL-D, au cerut si credit bancar.
Cei mai multi intreprinzatori debutanti vor sa-si deschida afaceri in domeniul auto. Un astfel de caz il reprezinta si Lucian Andrei, din Calarasi.
Are 33 de ani si este manager de transporturi la una dintre cele mai mari companii din industria auto din orasul sau. Lucreaza in domeniu de la 18 ani si s-a gandit ca ar fi timpul sa porneasca un business pe cont propriu.
Planul sau de afaceri a obtinut 90 de puncte din partea membrilor Agentiei pentru IMM-uri. Acum, Lucian asteapta nerabdator evaluarea bancii, pentru a vedea daca va obtine si creditul bancar de care are nevoie, in valoare de 50.000 de lei.
Travel Service va fi un atelier auto, care „nu-si asteapta clientii, ci presteaza servicii de mentenanta pentru marile firme din oras”.
„Pana acum, am incheiat pre-contracte cu patru firme din Calarasi, in vederea repararii si intretinerii masinilor. Vorbim aici despre aproximativ 200 de masini”, ne-a explicat Lucian.
Investitia totala se ridica la 95.000 de lei. Lucian spera sa obtina cei 10.000 de euro de la stat, impreuna cu creditul de 50.000 de lei. In plus, mai vine si el cu 3.000 de lei.
„Atelierul va avea patru angajati, dar sunt sigur in proportie de 99% ca dupa primele 2-3 luni, voi mari personalul la 7-8 angajati”, ne-a spus optimist Lucian.
Pentru inceput, service-ul sau va realiza doar reparatii auto, fara vopsitorii, si asta pentru ca „un cuptor de vopsitorie este o investitie destul de mare”, urmand insa, ca pe viitor, sa-si achizitioneze si un astfel de echipament.
Lucian este hotarat sa-si puna masina personala la dispozitia clientilor care vor veni sa-si repare autoturismele in service-ul sau, iar pe viitor sa achizitioneze si alte autovechicule pentru acest lucru.
„De fiecare data cand mergeam la service sa-mi repar masina sau sa-i fac revizia, ma deranja ca niciodata nu mi se dadea o masina cu care sa-mi fac treburile prin oras, in timp ce ei se ocupau de autoturismul meu, desi existau astfel de masini in atelier. Cred ca un astfel de serviciu i-ar multumi foarte mult pe clientii mei”, spune Lucian.
In ceea ce-i priveste pe clientii care vor vrea sa astepte la service reparatia masinii (in cazul in care nu va dura prea mult), Lucian s-a gandit la un spatiu de asteptare, in care acestia sa poata bea o cafea si sa se relaxeze, in timp ce-si asteapta masina.
Totodata, tanarul vrea sa le ofere si tractare auto clientilor din judet. Este optimist ca businessul va reusi, dar pentru moment, asteapta evaluarea planului de afaceri de catre banca.
Covrigi calzi, covrigi deliciosi
Cristian C., din Prahova, a obtinut 85 de puncte pentru planul sau de afaceri. Doreste sa-si deschida o covrigarie, pentru ca „este o afacere de criza, care se vinde foarte bine”.
Cristian are 27 de ani si este economist. A absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale, de la Academia de Studii Economice din Bucuresti. A lucrat trei ani in Anglia, in domeniul financiar, dar s-a intors in tara special pentru acest program implementat de stat.
„M-am intors pentru ca mi s-a parut o oportunitate. Am zis sa incerc”, ne-a marturisit el.
„Dintr-o suta de persoane care trec prin fata unei covrigarii, aproximativ 20 isi cumpara astfel de produse. Oamenii sunt tentati dimineata, inainte sa plece la serviciu, sa-si cumpere ceva de mancare si nu mai arunca banii pe produse scumpe”, ne-a explicat Cristian.
„In orasul meu se gasesc multe covrigarii, insa sunt putine care si produc. Celelalte aduc marfa din fabricile de la iesirea orasului, ceea ce inseamna ca produsele ajung reci in covrigarii. Iar oamenii nu vor sa manance covrigi reci”, a spus Cristi.
Intreprinderea lui va produce covrigi, dar si pateuri si diverse cornuri. 80% din produsele de patiserie pe care le va comercializa vor fi covrigi brasoveni, pentru ca, spune el, „se vand cel mai bine”. Insa vrea sa-i personalizeze cumva, sa le adauge niste seminte de decor, pentru a se diferentia cumva de ceilalti covrigi de pe piata, dar inca nu a pus la punct toate detaliile.
Singura problema cu care se confrunta momentan, in timp ce asteapta aprobarea creditului bancar, este locul in care-si va desfasura activitatea.
„Ca sa ai succes, iti trebuie garantat un loc cu vad, in apropierea unei piete, a unei Case de Pensii, Tribunal, locuri centrale, iar in aceste zone, chiriile ajung si la 2.000 de euro pe luna, sunt foarte mari. Asa ca incerc sa gasesc un loc, pe care sa-l concesionez de la Primarie”, spune Cristi.
Investitia sa va fi de aproximativ 20.000 de euro, din care 15.000 de euro doar echipamentele. Spera sa obtina cei 10.000 de euro de la stat si vrea sa contracteze si un credit bancar, de inca 10.000 de euro.
In primul an, firma sa va avea trei angajati. Potrivit calculelor sale, ar putea obtine un profit in jur de 2.000 de euro/luna. Iar daca totul va merge bine, si-a planificat ca in urmatorii 5-10 ani, sa-si deschida alte cateva locatii si in celelalte orase din judet. Pana atunci, Cristi asteapta raspunsul institutiei financiare, pentru a vedea daca va obtine creditul bancar de care are nevoie, pentru a pune pe picioare afacerea.
O ceainarie boema
Adriana Iovanut, din Bucuresti este o alta tanara de 29 de ani, care impreuna cu asociata sa, si-a depus un plan de afaceri pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri zilele trecute. Planul sau a fost acceptat de Agentie, reusind sa obtina 80 de puncte. Adriana vrea sa inchirieze o casa in Capitala, pe care s-o renoveze si s-o transforme intr-o „ceainarie boema, in stil antic”.
„Vrem sa aiba gradina si sa desfasuram tot felul de evenimente culturale si artistice aici. Va fi ceva diferit de ce se gaseste in Bucuresti la ora actuala”, a spus pentru incont.ro, Adriana Iovanut. Aceasta vrea sa incheie contracte cu cei de la Institutul de Arta, in vederea amenajarii localului.
Cu ce vine noul business-ul sau? „In primul rand, vom oferi foarte multe informatii despre ceaiurile pe care clientii le vor servi – le vom da brosuri cu descrieri despre ceaiuri, istoria lor si mai ales modalitatea de servire. In plus, vom organiza diverse evenimente artistice, precum arta servirii ceaiului in Japonia sau seara de ceai rusesc, va fi ceva original”, ne-a marturisit ea.
Adriana a contactat deja un furnizor din Anglia, pentru a aduce in tara ceaiuri din diverse zone ale lumii. Si pentru ca nu cumva clientilor sa li se faca foame atunci cand servesc un ceai, Adriana s-a gandit sa serveasca in ceainaria sa si diverse produse de patiserie.
Investitia totala se ridica undeva la 80.000 de euro, din care 10.000 de euro sunt fonduri proprii. Restul spera sa-i obtina de la stat (alti 10.000) si printr-un credit bancar.
Adriana nu are experienta in HORECA, dar lucreaza zi de zi cu oamenii, incercand sa le descopere necesitatile si crede ca acest lucru constituie un avantaj pentru business-ul pe care vrea sa-l inceapa.
„Eu sunt inginer de telecomunicatii, iar asociata mea este psiholog de profesie, lucreaza in resurse umane. Consideram ca acest lucru ne avantajeaza in afacerea pe care vrem s-o pornim”, a spus Adriana.
„Fabricuta” de ulei
Mihai Binisor, din judetul Teleorman, satul Beiu, are doar 19 ani, dar stie ce vrea sa faca in viitor: sa-si deschida o „fabricuta de ulei”.
„Vrem sa luam floarea-soarelui si sa producem ulei”, ne-a spus acesta.
Planul sau de afaceri a obtinut toate cele 100 de puncte din partea Agentiei pentru IMM-uri, iar acest lucru i-a dat sperante lui Mihai.
Investitia acestei mici fabrici s-ar ridica undeva la 30.000 de euro, din care investitia proprie este de 10.000 de euro. Mihai vrea sa ia un credit de 10.000 de euro, impreuna cu alti 10.000 de euro de la stat.
„Intreprinderea va avea patru angajati in primul an, urmand ca in al doilea numarul acestora sa creasca la sase, iar mai apoi la opt”, a spus pentru incont.ro, Mihai Binisor.
Desi nu are experienta in domeniu, este optimist in ceea ce-l priveste. Si asta pentru ca are in familie un specialist, gata sa-l ajute sa demareze acest proiect: chiar tatal sau.
Momentan Mihai nu studiaza, pentru ca, spune el, „vrea sa se dedice total acestei afaceri”. Si el, asemenea celorlalti, asteapta raspunsul bancii, in vederea obtinerii creditului bancar.
Pana in prezent, peste 6.700 de persoane si-au creat conturi pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, din care 668 au trimis si planurile de afaceri. Doar 625 au primit acceptul din partea membrilor Agentiei, potrivit datelor AIPPIMM.
Cum nu aveau insa toti bani sa-si puna partea fondurile proprii la bataie, acestia au apelat la ajutorul bancilor, iar acum asteapta ca planurile lor de afaceri sa fie aprobate si de institutiile de credit.
"Pana la sfarsitul lunii aprilie, mai exact 1 mai, toate planurile de afaceri vor fi evaluate de catre Agentie in vederea trimiterii dosarelor catre CEC Bank pentru finantare”, a spus pentru incont.ro, vicepresedintele AIPPIMM, Dumitru Nancu.
20% din cele 625 de tineri acceptati de Agentie nu vor sa ia credit bancar. Ei vor primi doar finantarea nerambursabila de la stat, de cel mult 10.000 de euro. In fruntea acestui clasamentului, a celor care vor sa-si porneasca un business cu finantare proprie, fara credit bancar, sunt tinerii din judetele Cluj (32), Iasi (18), Targu-Mures (18) si Timis (17), potrivit datelor AIPPIMM.
In ceea ce-i priveste pe ceilalti tineri, acestia au in plan si un credit garantat de stat, in limita a 80.000 de euro. Ei asteapta insa raspunsul de la CEC Bank, institutia financiara de la care micii intreprinzatori pot primi finantare pentru business-urile lor.
Creditarea la CEC Bank se poate face pentru o perioada de cinci ani, iar tinerii vor plati o dobanda anuala de 9%, primul an fiind considerat an de gratie.
Cele mai multe SRL-D-uri s-au inregistrat in oficiul Constanta (340), Iasi (311), Ploiesti (306), Craiova (279) si Bucuresti (264).
„In general, toate planurile de afaceri pe care noi le aprobam, sunt acceptate si de institutiile de credit, in vederea contractarii creditului necesar. Insa nu toti tinerii au nevoie de un credit bancar, unii dispun deja de bani pentru a-si incepe afacerile”, a declarat Dumitru Nancu.
Ce afaceri isi deschid tinerii?
Cei mai multi dintre cei care si-au facut cont pe site-ul Agentiei si au aplicat pentru programul de stimulare a tinerilor intreprinzatori, program aprobat de Guvern in februarie, vor sa-si deschida business-uri in domeniul auto - intretinerea si repararea autovehiculelor (117). 84 dintre tineri vor sa-si faca patiserii, iar 58 se vad patroni de restaurante.
Ceilalti s-au indreptat spre constructii (57), transporturi rutiere si marfuri (42), comert cu produse alimentare, bauturi si tutun (41), saloane de infrumusetare (30), consultanta si management (29) si inginerie si consultanta tehnica (28), conform ultimelor statistici ale Agentiei pentru IMM-uri.
Din ce zone ale tarii sunt cei care aspira la statutul de director de companie? Cei care au primit aprobarea planului de afaceri sunt din judetele Cluj, Iasi, Constanta, Targu-Mures, Ploiesti, Craiova si Bucuresti. Insa la acest program au aplicat tineri din toate colturile tarii.
Cum functioneaza programul?
Depunerea planurilor de afaceri are loc in mod continuu, pana cand bugetul de 21 de milioane de lei, care vizeaza sustinerea a aproximativ 1.100 de intreprinzatori, se va termina.
Asadar, toti tinerii de pana in 35 de ani, care aspira la statutul de intreprinzatori-debutanti, se pot inscrie on line pe site-ul AIPPIMM.
Pentru a primi finantarea nerambursabila din partea statului, intreprinzatorii trebuie sa angajeze minimum doua persoane (cel mult noua) si sa reinvesteasca anual 50% din profit. Tinerii sunt scutiti de la plata taxei de inregistrare a firmei la Registrul Comertului si a contributiilor sociale pentru veniturile a maximum patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.
Totodata, ei primesc garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.
In vederea obtinerii finantarii, sunt trimise la CEC Bank, in limita bugetului anual, planurile de afaceri avizate de Agentie, care au obtinut cel putin punctajul minim (60 de puncte).
Tinerii care si-au depus pana in prezent planuri de afaceri, vor afla aproximativ la jumatatea lunii mai, daca vor primi sau nu finantare din partea statului si a bancii. In cazul celor norocosi, acestia isi vor deschide un cont la CEC Bank, in care guvernul le vireaza cei 10.000 de euro. Tot aici le vireaza si CEC Bank contributia financiara in acest proiect, in functie de fiecare caz in parte. Intreprinzatorul vine cu facturile si apoi plateste direct.
Banii sunt in contul beneficiarului, iar el va cumpara utiliajele, echipamentele si tot ceea ce are nevoie in business-ul sau prin ordin de plata. Va face plata direct la CEC Bank, cu factura de plata, iar apoi banca ii vireaza furnizorului banii.
Daca dupa trei ani de activitate, intreprinderea deschisa prin acest program depaseste cifra de afaceri de doua milioane de euro, acesteia i se retrage titlul de SRL-D si nu mai beneficiaza de nici o facilitate din partea statului.
In ceea ce priveste firmele care nu devin profitabile si ajung in insolventa, acestea vor fi executate silit, iar intreprinzatorii vor trebui sa ramburseze finantarile primite prin intermediul acestui program.