Tensiunea din sectorul financiar creste din cauza temerilor ca o mare banca europeana se poate prabusi
In conditiile in care Europa se lupta sa aduca sub control criza datoriilor guvernamentale, cea mai mare temere este ca una dintre cele mai importante banci ale continentului s-ar putea prabusi, declansand o panica financiara de genul celei care a dus la falimentul Lehman in septembrie 2008.
Politicienii europeni, hotarati sa evite repetarea scenariului Lehman, sunt pregatiti sa recurga la fonduri de bailout de sute de miliarde de euro pentru a preintampina prabusirea oricarei banci majore, scrie Ziarul Financiar.
Totusi, semnele de intrebare privitoare la capacitatea bancilor europene de a face fata crizei persista, in conditiile in care unele dintre acestea intampina dificultati in obtinerea de credite necesare pentru desfasurarea operatiunilor zilnice. Tensiunile din sistemul bancar au dus la scaderea abrupta a preturilor actiunilor marilor creditori, de la inceputul lunii august creditori precum Societe Generale, BNP Paribas, UniCredit sau Deutsche Bank pierzand 30-40% din valoare.
La randul lor, institutiile financiare americane, temandu-se de riscul unei contagiuni, sunt din ce in ce mai reticente in acordarea de credite pe termen scurt in unele cazuri si isi restrang relatiile cu bancile europene, miscari ce ar putea exacerba problemele de finantare ale bancilor europene. Turbulentele din Europa s-ar putea extinde rapid dincolo de Atlantic si, in plus, ar putea afecta economii deja fragile. "Aceasta criza ar putea fi mult mai severa decat cea de-clansata de Lehman Brothers", a declarat George Soros, invocand lipsa unui organism paneuropean care sa faca fata unei astfel de crize.
Europa isi sustine bancile
Desi nu au reusit sa calmeze pietele, liderii europeni au luat o serie de masuri pentru a evita un colaps de genul Lehman. Noi linii de credit au fost deschise de catre Banca Centrala Europeana pentru institutii care au nevoie de fonduri, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro EFSF urmeaza sa primeasca puteri sporite, printre care si cea de a acorda guvernelor imprumuturi pentru a-si recapitaliza bancile. In plus, banca centrala a achizitionat obligatiuni guvernamentale pentru a preintampina o crestere puternica a ratelor dobanzii.
Astfel, BCE, institutie condusa de francezul Jean-Claude Trichet, duce greul sustinerii sectorului bancar european.
In timp ce problemele din tari mai mici ca Grecia nu sunt noi, in ultimele saptamani temerile s-au extins catre giganti bancari din tari ca Germania si Franta, cruciali pentru functionarea sistemului financiar mondial si avand stranse legaturi cu bancile americane.
Citeste si
17.700 de romani si-au pus titlul de „doctor“ pe cartea de vizita in ultimii cinci ani. Numai 10% il meritau