Bancherii vad iminenta consolidarea, insa de mica anvergura. Dau credite, dar reduc bilanturile
Bancherii se asteapta la o consolidare iminenta a sectorului, dar putini o vad de amploare, iar cresterea creditarii, desi anticipata pe scara larga, nu va compensa vanzarea de active neperformante, ceea ce va duce la reducerea in continuare a bilanturilor, potrivit unui studiu Ernst&Young si ARB.
Peste doua treimi din reprezentantii bancilor participante la sondaj, al caror numar nu a fost insa dezvaluit, cred ca in urmatoarele 12 luni va exista o consolidare de mica amploare a sistemului bancar, inclusiv prin vanzarea de active.
O consolidare de anvergura medie este luata in calcul de bancile cu cote de piata mai mici de 1% (40% din raspunsuri) si de bancile cu o cota mai mare de 5% (30% din raspunsuri), in timp ce doar 11% din bancile cu cota de 5-10% se asteapta la unele mai importante.
Pe urmatorii trei ani, bancherii anticipeaza o intarire medie a pietei (71% din raspunsuri), aceasta opinie fiind mult mai raspandita in randul bancilor cu cote de piata de pana la 5% (80-90% dintre raspunsuri).
Aproape o treime din bancile mari vad posibila o consolidare de mare amploare intr-un interval de trei ani.
Desi cele mai multe banci sustin ca vor credita ceva mai mult decat pana in prezent, bancherii anticipeaza, totodata, ca bilanturile se vor reduce, va continua vanzarea de active neperformante si va scadea raportul credite/depozite, in conditiile in care bancile care detin cote mari de piata sustin ca vor reduce stimulentele pentru atragerea depozitelor, unele chiar agresiv.
Pe de alta parte, bancile se arata interesate de cumpararea de active bune, desi multe vor sa vanda pachete de credite neperformante. Peste jumatate din cele cu cote peste 5% sustin ca sunt interesate sa preia active, in timp ce 43% afirma ca sunt mai interesate sa vanda. Una din cinci banci mici (sub 1% cota de piata) se gandeste in principal la un parteneriat sau join-venture.
Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor bancherilor din institutii de credit care acopera 85% din piata.