Statul roman a incasat in trim. III cu 4 miliarde lei mai putin fata de suma programata
Statul a colectat in trimestrul al treilea, la bugetul general consolidat, cu 4 miliarde de lei mai putin compartiv cu suma prevazuta in programul stabilit de Ministerul Finantelor. Adica 49,7 miliarde lei, fata de 53,7 miliarde lei, potrivit datelor publicate in raportul privind executia bugetara.
Veniturile bugetului general consolidat au fost realizate in proportie de 92,5%, in timp ce cheltuielile s-au efectuat in proportie de 96%, situatie care a condus la un deficit de1,5 miliarde de lei, fata de tinta stabilita pe acest trimestru, care prevedea un plus de 400 milioane de lei.
Cu toate acestea, abaterile inregistrate pe partea de venituri au fost compensate partial de economiile inregistrate la cheltuieli, deficitul inregistrat pe primele noua luni ale anului, de 8,1 miliarde lei, respectiv 1,3% din PIB, fiind in limitele tintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an.
Veniturile incasate din activitatea economica (fara fonduri de la UE pre si post-aderare) au totalizat 47,5 miliarde lei, reprezentand 7,6% din PIB si un grad de incasare fata de tinta de 94,8%.
Veniturile fiscale s-au realizat in proportie de 95% si au reprezentat 4,8% din PIB.
Incasarile din impozitul pe profit au insumat 2,6 miliarde lei (0,4 % din PIB), gradul de colectare fiind de 96,1%. La impozitul pe venit gradul de colectare a fost de 95,1%, rezultat din incasari de 5,5 miliarde de lei.
Incasarile din alte impozite pe venit, profit si cistiguri din capital, de 400 milioane de lei, au fost cu 7,5% mai mari fata de nivelul programat.
Incasarile din TVA au fost sub program, cu un grad de colectare de 96,0%, in conditiile in care in trimestrul al treilea 2012 veniturile din operatiuni interne au crescut cu 4,9%, iar cele din importurile de bunuri au scazut cu 11,9%.
Accizele au adus 5,9 miliarde lei (0,9% din PIB) la buget, aproape de tinta programata.
Reducerea importurilor din zona extracomunitara a avut ca efect realizarea in proportie de doar 69% a veniturilor proiectate din impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale.
Incasarile din contributii de asigurari au reprezentat 2,2% din PIB si au inregistrat un grad de realizare de 99,9% fata de program.
Veniturile nefiscale au totalizat 4,1 miliarde de lei (0,7% din PIB), realizarea fata de tinta programata fiind de 80,4%.
Sumele primite de la Uniunea Europeana echivaleaza cu 0,3% din PIB si un grad de realizare fata de nivelul programului trimestrial de incasari de 62,1%.
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost in suma de 51,3 miliarde lei, reprezentand 8,2% ca pondere in PIB. Comparativ cu tinta trimestriala de 53,4 miliarde lei, cheltuielile efectuate au fost mai mici cu 2,1 miliarde lei, ceea ce a determinat un grad de efectuare de 96%.
Cheltuielile de personal au fost cu 1,3% mai mari fata de nivelul programat si au totalizat 11,4 miliarde lei (1,8% din PIB).
Cheltuielile cu bunuri si servicii au reprezentat 1,6% din PIB si s-au realizat in proportie de 97,6% fata de programul trimestrial.
Cheltuielile cu dobanzile au fost in termeni nominali de 2,3 miliarde lei (0,4% din PIB) si au inregistrat un grad de realizare de 86,9%.
Cheltuielile cu asistenta sociala au reprezentat 2,7% din PIB si s-au efectuat in proportie de 99,5% fata de programul trimestrial, diminuarea inregistrindu-se in principal la bugetul de stat si bugetele locale.
Platile pentru proiectele cu finantare din fonduri UE au reprezentat 0,5% din PIB si s-au operat in proportie de 86,7%.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au totalizat in termeni nominali 7,7 miliarde lei, 1,2% din PIB.
Efortul bugetar aferent proiectelor cu finantare externa nerambursabila a fost in suma de 4,3 miliarde lei (0,7% din PIB).
Guvernul a aprobat, miercuri, a doua rectificare bugetara din acest an.