Statul a platit 90 mil. euro pentru programul POS CCE in primul trimestru si risca deficit la buget
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE, care ar urma sa fie deblocat de Comisia Europeana in luna iunie, in caz contrar Guvernul trebuie sa ramburseze de la buget banii imprumutati de la Trezorerie pentru plati si va crea deficit.
"Daca pe tot anul trecut s-au platit circa 20 milioane de euro pentru POS CCE, in primul trimestru noi am platit 89-90 milioane de euro, nu cu bani de la Uniunea Europeana. Am preluat modelul polonez, pe care si eu il reclamam cand eram ca dumneavoastra in sala, adica statul s-a imprumutat de la Trezorerie pentru a efectua platile pentru proiecte. Avem riscul, sabia deasupra capului ca, daca nu reusim sa convingem in iunie Comisia Europeana sa deblocam POS CCE, banii aceia trebuie sa-i dam inapoi la Trezorerie si cream un mare deficit la buget, dar trebuie sa cream responsabilitati. Noi continuam platile si speram ca pana in iunie sa terminam proiectele care sunt depuse", a declarat miercuri ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini, intr-o conferinta organizata de Ziarul Financiar.
Ea a precizat ca din 2010 Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE, insa statul roman a deblocat programul pentru a putea solutiona dosarele depuse.
"Am preluat 1.700 de dosare nedesfacute, zaceau din 2010 acolo, la care s-au adaugat inca 1.700 de proiecte in derulare, dar neplatite. Daca pana la sfarsitul anului nu le evaluam, nu contractam si n-apucam sa facem macar o plata, banii acestia ni se scad din cota pe care o avem in 2014-2020. De aceea, ne-am grabit sa le dam la ADR-uri sa evalueze, sa lucreze repede dosarele si am deblocat", a mai spus Grapini.