Soros: Intrarea in default sau iesirea unei tari din zona euro va duce o criza bancara comparabila cu cea care a cauzat Marea Depresiune
Intr-un comentariu pentru Reuters, investitorul George Soros spune ca statele europene ar trebui sa admita ca o intrare dezordonata in incapacitate de plata sau iesirea unei tari din zona euro, chiar si a unui stat mic precum Grecia, ar duce la o criza bancara comparabila cu cea care a cauzat Marea Depresiune.
Soros mai spun ca, acum, Germania trebuie sa apere moneda euro. "Euro exista, iar prabusirea monedei ar cauza pierderi incalculabile sistemului bancar. Astfel ca alegerea de care dispune Germania este mai mult aparenta decat reala - si este o alegere ale carei costuri vor creste cu cat Germania asteapta mai mult", scrie investitorul.
De unde a pornit criza din zona euro
Potrivit acestuia, criza zonei euro isi are originea in decizia cancelarului german, Angela Merkel, luata imediat dupa prabusirea Lehman Brothers in septembrie 2008, ca garantiile impotriva unui nou faliment sa nu fie asigurate de Uniunea Europeana, ci de fiecare tara separat. Totodata, incetineala Germaniei a agravat criza Greciei si a cauzat contagiunea care s-a transformat intr-o criza existentiala pentru Europa.
"Urmatorul pas va fi, probabil, suplimentarea resurselor fondului european, dar pana la adoptarea acestei masuri, ratingul "AAA" al Frantei ar putea fi in pericol. Pana la momentul cand Germania va accepta lansarea de obligatiuni comune ale zonei euro, chiar propriul rating ar putea fi in pericol", mai adauga acesta.
Soros spun ca vor fi necesare dezbateri intense, inclusiv privind identitatea in Germania, care din postura de cea mai stabila si mai mare economie europeana a fost impinsa in pozitia de a decide viitorul Europei. "Acesta este un rol pe care Germania a incercat sa-l evite si inca nu doreste sa-l accepte. Dar Germania nu are o optiune reala. O dezmembrare a zonei euro ar cauza o criza bancara care ar fi peste capacitatile de control ale autoritatilor financiare. Cu cat trece mai mult timp inainte ca Germania sa admita acest lucru, cu atat va fi mai mare pretul pe care il va plati", considera Soros.
Germania si ceilalti membri ai zonei euro cu rating maxim "AAA" vor trebui sa decida daca sunt dispuse sa-si riste propriul rating pentru a permite Spaniei si Italiei sa-si refinanteze obligatiunile la dobanzi rezonabile. Altfel, Spania si Italia vor fi impinse catre programele de ajutor financiar. Asa ca, Germania si restul statelor cu rating maxim trebuie sa accepte cumva o emisiune de obligatiuni comuna a zonei euro. In caz contrar, uniunea monetara se va destrama.
Citeste si
Certificatul energetic este obligatoriu la vanzarea, inchirierea sau la renovarea locuintei