"Singurul lucru de care trebuie sa ne fie frica este frica insasi". Caderea in IMAGINI a burselor: 1929 vs. 2011
Indicele S&P 500 al bursei din Statele Unite a pierdut 840 de miliarde de dolari din capitalizare in aceasta saptamana, in timp ce actiunile incluse in MSCI Europe au scazut cu 817 miliarde de dolari. "Acestea sunt burse pe care trebuie sa fii atent, nu sa fii un erou", a declarat directorul general al Royal Bank of Scotland, Stephen Hestor.
Una dupa alta, bursele din lumea-ntreaga s-au prabusit ieri cu 3, 4 sau chiar 6 procente. Azi-noapte a venit si randul celor din America; indicele Dow Jones a pierdut mai bine de 5 procente. Este cea mai mare cadere din 2008 si pana in prezent.
Totul din cauza temerilor investitorilor cu privire la franarea economiei americane, extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro in Italia si Spania, dar si de incercarile bancilor centrale ale Japoniei si Elvetiei de a tempera aprecierea yenu-ului si a francului elvetian.
Declinul a continuat vineri si pe pietele vest-europene care au cazut cu pana la 3%, consemnand corectii apropiate de cele de joi.
Singurul moment de respiro de astazi a venit cand bursa din Statele Unite a crescut cu peste 1% in deschiderea sedinteii de astazi, dupa ce autoritatle americane au anuntat date peste asteptari privind piata muncii, calmand o parte a temerilor legate de situatia celei mai mari economii a lumii, transmite Reuters.
Indicele industrial Dow Jones a avansat cu 1,41%, Standard & Poor's 500 cu 1,5%, iar Compozit Nasdaq cu 1,38%.
Efectul crizei din anii 1929-1931 a avut rezultate dezastruoase de durata pentru bursa americana. Marea Depresiune din 1931 a inseamnat colapsul a numeroase banci si inrautatirea situatiei economice. Cand indicele Dow s-a oprit din scadere, in iulie 1932, acesta pierduse deja 88% in 36 de luni.
In anii 20' a fost o medie de 70 de banci care cadeau anual pe plan national. Dupa aceasta prabusire, in primele 10 luni din 1930, 744 de banci au intrat in faliment. In total, 9000 in perioada anilor 30. Se estimeaza ca numai in 1933, 4000 de institutii bancare s-au prabusit. Pana in 1933, deponentii au vazut cum 140 de miliarde de dolari au disparut prin esecul bancilor.
Cand un nou presedinte a fost ales, Franklin Delano Roosevelt, in martie 1933, bancile din toate cele 48 de state erau ori inchise, ori cu restrictii impuse, referitoare la cat de multi bani puteau retrage deponentii. Primul lucru pe care l-a facut ca presedinte Roosevelt, a fost sa declare o "Vacanta nationala a bancilor" ( inchiderea bancilor pentru 3 zile). Cea mai cunoscuta remarca din speech-ul sau a avut legatura cu criza bancilor: The Only Thing We Have to Fear is Fear Itself.