Seful Bundesbank compara programul de achizitii de obligatiuni al BCE cu lucrarea diavolului
Diavolul ofera cel mai bun avertisment despre pericolul finantarii statului de catre o banca centrala, scrie cotidianul Financial Times, dupa ce seful Bundesbank, Jens Weidmann, a apelat la piesa Faust, de Goethe, pentru a-si sustine criticile aduse programului BCE de achizitii de obligatiuni.
Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) a convenit la inceputul lunii septembrie un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro. Singurul vot impotriva in consiliul de guvernare al BCE a fost cel al presedintelui bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann.
Dupa saptamani de critici pe probleme macroeconomice, urmand izolarii sale in conducerea BCE referitor la programul de achizitii de obligatiuni, Weidmann a recurs la Faust pentru a-si sustine punctul de vedere, scrie Financial Times.
Piesa clasica scoate in evidenta, afirma Weidmann, "problema cea mai importanta a actualei politici monetare bazate pe bani de hartie", dar si "posibile corelatii periculoase intre crearea de bani de hartie, finantarea statului si inflatie".
In primele secene ale tragediei scrise de Goethe, Mefistofel il convinge pe imparatul Sfantului Imperiu Roman, puternic indatorat, sa tipareasca bani de hartie, sustinuti la nivel national cu aur inca neextras din mine, pentru a rezolva o criza economica. Rezultatele initiale sunt bune, insa sunt tipariti tot mai multi bani si inflatia o ia razna.
Chiar daca nu a facut explicit comparatia cu scena din Faust, pentru Weidmann exista in mod clar paralelisme cu actiunile BCE in incercarea de a slava euro, scrie FT.
Weidmann este singurul dintre cei 22 de membri ai consiliului de guvernare al BCE care a votat impotriva planului de achizitii de obligatiuni propus de presedintele BCE, Mario Draghi.
Seful Bundesbank afirma despre planul BCE ca este "echivalent cu finantarea guvernelor prin tiparirea de bani".
"Statul, in partea a doua din Faust, reuseste sa scape de datorii in prima faza ca urmare a cresterii consumului, care alimenteaza o recuperare puternica. Aceasta situatie evolueaza ulterior in inflatie, iar sistemul monetar este distrus de deprecierea rapida a monedei", a spus Weidmann, intr-un discurs sustinut marti la Frankfurt, locul de nastere al lui Goethe.
Weidmann nu a mai evidentiat din piesa lui Goethe si alte invataminte pentru economisti, noteaza publicatia britanica. Faust reuseste sa conceapa un plan pentru prosperitate si fericire universala, dupa care moare.
Pe acelasi subiect: