Seful Bancii Mondiale sustine readoptarea etalonului aur pentru bani
Principalele economii mondiale ar trebui sa ia in considerare adoptarea unui standard actualizat bazat pe aur pentru ghidarea cursurilor valutare, apreciaza presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Financial Times.
Zoellick considera ca vechiul sistem de cursuri valutare fixe, Bretton Woods, la care s-a renuntat in 1971, are nevoie de un succesor, insa actualizat, care sa implice dolarul, euro, yenul, lira sterlina, si yuanul.
"Sistemul ar trebui, de asemenea, sa implice aurul ca punct de referinta international pentru anticiparile pietelor legate de inflatie, deflatie si evolutiile valutelor", a afirmat seful BM.
Punctul de vedere al lui Zoellick reflecta nelinistile care inconjoara actuala situatie internationala.
SUA tipareste dolari pentru a injecta in economie prin planul de salvare, ceea ce creeaza distorsiuni pe alte piete unde este prezent dolarul, precum cele din Asia. Si tot ei sunt cei care acuza China ca isi protejeaza prea mult moneda.
Si in Europa, solutiile americanilor sunt aspru criticate. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, apreciaza ca modelul economic american "este intr-o criza acuta" si a criticat decizia Rezervei Federale de saptamana trecuta de a pompa incă 600 de miliarde de dolari pe pietele financiare.
"Nu este corect ca americanii sa acuze China ca manipuleaza cursul de schimb in conditiile in care ei depreciaza artificial dolarul cu ajutorul banilor tipariti de banca centrala", a spus oficialul german.
SUA vor, pe de alta parte, ca statele sa se angajeze la respectarea anumitor tinte de cont curent, plan care intampina opoziţii la nivel larg.
Sistemul Bretton Woods, introdus in 1945 si administrat de Fondul Monetar international, presupunea rate de schimb fixe, dar ajustabile, legate de valoarea aurului.
Pietele folosesc aurul, in prezent, ca un activ monetar alternativ, a mentionat Zoellick.
Membrii G20 se vor reuni in aceasta saptamana la Seoul.
Pe acelasi subiect: