Christine Lagarde, al treilea sef al FMI care viziteaza Romania. Discutiile pentru un nou acord cu Fondul incep miercuri
O misiune a FMI vine la Bucuresti pe 17 iulie pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, imediat dupa vizita directorului general al Fondului, Christine Lagarde, care se afla in Romania in perioada 15-16 iulie.
"O misiune a FMI se va afla la Bucuresti in perioada 17- 31 iulie pentru discutii privind un nou acord cu Romania. Expertii FMI vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile pentru reforme. Misiunea FMI se va desfasura in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale, iar pe langa autoritati vor avea loc intalniri si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, bancilor, precum si cu organizatii ale societatii civile", a declarat reprezentantul FMI in Romania, Guillermo Tolosa, intr-un comunicat de presa.
Sef al misiunii va fi Andrea Schaechter, care il va inlocui pe Erik de Vrijer. rezultatele evaluarii vor fi facute publice la finalul misiunii, a spus Tolosa.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu au venit la Guvern, pentru a participa, alaturi de premierul Victor Ponta, la discutia cu directorul general al Fondului, Christine Lagarde.
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, se afla in Romania in perioada 15-16 iulie, urmand sa sustina la Bucuresti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de crestere" economica in regiune.
Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va incepe in aceasta luna negocierile cu FMI pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv. Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania.
Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri.
Intelegerea a fost parafata in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reducã arieratele si sã adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.
Pe acelasi subiect: