"Vestile aparute in presa ca unele banci straine vor sa plece din tara noastra sunt inexacte. Sunt intr-adevar banci unde ar putea sa existe schimb de actionari. Dar asa ceva se intampla in toata lumea. Inca dinainte de criza s-au vandut si s-au cumparat banci, fie au fuzionat", mentioneaza consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Pe piata romaneasca exista mai multe banci care sunt de vanzare de mai mult timp. Actionarii existenti cauta cumparatori intrucat au alte prioritati sau si-au schimbat strategiile.
"Banca nu este un automobil pe care sa-l vinzi in Romania, iar cumparatorul sa plece cu el in Germania, Austria sau oriunde. Banca este o institutie financiara romaneasca, ea ramane in Romania cu toate activele ei si cu raspunderea de a administra in continuare fiecare leu, euro sau dolar din conturile clientilor. Depozitele de aici raman in siguranta si garantate de stat, iar operatiunile bancii, cu un alt investitor, continua in mod firesc", mentioneaza consilierul.
RBS Romania, filiala a grupului britanic RBS, este de mai mult timp la vanzare, avand discutii cu Deutsche Bank, Garanti sau OTP. De asemenea, Volksbank Romania, filiala grupului austriac Volksbank, era pe o lista de vanzare. ATE Bank Romania, detinuta de un grup financiar grec controlat de statul elen, este pusa pe o lista de vanzare.
Per total, conform calculelor ZF, cam 8% din activele sistemului bancar romanesc sunt la vanzare si incearca sa-si gaseasca un alt investitor.
Vasilescu spune ca daca actionarii unei banci vor sa-si vanda actiunile si gasesc un cumparator, acest proces trebuie sa aiba loc si sub supravegherea si cu acordul Bancii Nationale.
"Un eventual cumparator trebuie sa aiba acordul BNR", a aratat Vasilescu.
Saptamana trecuta, tot Ziarul Financiar titra ca Se ingroasa lista bancilor straine care vor sa plece din Romania.
GE Money a plecat din 2010. Volksbank, RBS, ATE Bank si MKB Romexterra cauta cumparatori pentru active de 7 miliarde euro, nota Ziarul Financiar.
Patru banci locale, dintre care una cu peste 5% din piata, ceea ce ii da importanta sistemica, iar restul de dimensiuni reduse, asteapta investitori care sa le cumpere pana cel tarziu in 2012 - 2013, potrivit anunturilor oficiale ale actualilor actionari majoritari bazate pe diferite motive strategic.
Este vorba despre Volksbank, RBS, ATE Bank si MKB Romexterra - toate membre ale unor grupuri internationale care au venit in Romania si au mizat pe cresterea economica puternica de la jumatatea deceniului trecut.
Per ansamblu, activele celor patru banci cumulau circa 8,5% din piata la sfarsitul lui 2010 fata de peste 10% in 2008.
La noile dimensiuni ale economiei, un sistem bancar cu peste 40 de jucatori tinde sa fie prea aglomerat. Americanii de la GE Money au dat tonul consolidarii inca de anul trecut, vanzandu-si afacerile catre Garanti.