S&P, singura agentie care evalua Romania in categoria "junk", a imbunatatit ratingul de tara. Suntem acum recomandati investitorilor
UPDATE: Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit vineri calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.
"Romania face progrese in reducerea indatorarii externe. In plus, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar sunt in continuare pe drumul cel bun", potrivit agentiei de evaluare financiara.
Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung al Romaniei a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicata treapta din "junk", la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.
Calificativul pentru imprumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3".
Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabila, reflectand un echilibru intre probabilitatea ca programele fiscale si de reforma sa depaseasca asteptarile S&P si posibilitatea reaparitiei unor dezechilibre externe, noteaza agentia.
Imbunatatirea ratingului de catre S&P ar putea creste apetitul investitorilor straini pentru obligatiunile in moneda straina ale Romaniei, dar si pentru cele in lei, intr-o masura mai redusa insa, potrivit unei note catre investitori a grupului austriac Erste.
"Recastigarea statutului investment grade de la S&P ar putea aduce intrari mai mari de capital in euroobligatiunile romanesti si intr-o anumita masura in obligatiunile in lei", noteaza analistii Erste.
Revizuirea calificativului de tara reflecta progresele rapide ale Romaniei in privinta reducerii dezechilibrelor externe, precum si opinia S&P ca va continua consolidarea situatiei fiscale si imbunatatirea stabilitatii sectorului financiar, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
S&P se asteapta ca Romania sa mentina o rata constanta de crestere economica, in medie de 3% pe perioada 2014-2017. Desi ritmul este mai lent decat cel inregistrat inaintea crizei financiare din 2009, este peste cel al tarilor vecine cu situatie comparabila. Aceasta evolutie evidentiaza revenirea unor fundamente relativ sanatoase, chiar daca venitul pe cap de locuitor al Romaniei in 2014 este aproximativ egal cu maximul atins in 2008.
"In 2013 si 2014, cresterea economica a fost sustinuta de cererea externa si ne asteptam la o schimbare graduala catre cererea interna, exporturile nete urmand sa aiba un usor impact negativ asupra cresterii in 2016-2017", potrivit S&P.
Aceasta evolutie nu ar trebui sa conduca la o inversare dramatica a progreselor in privinta contului curent, pe care le consideram in mare parte structurale, noteaza agentia.
Cresterea rapida a exporturilor si cererea redusa pentru importuri a impins anul trecut deficitul de cont curent la 1,1% din PIB, cel mai redus nivel din doua decenii. Deficitul de cont curent mai redus are impact si asupra profilului datoriei externe a Romaniei, investitiile straine urmand sa depaseasca deficitele cel putin pana in 2017.
Rata crescuta de atragere a fondurilor europene ar trebui, de asemenea, sa asigure un surplus al contului curent de 1,7% anual, sprijinind si mai mult reducerea indatorarii externe.
In parte, declinul indatorarii externe a Romaniei se datoreaza sectorului financiar, unde bancile straine au repatriat fonduri semnificative incepand din 2009, noteaza agentia de rating.
De la semnarea acordului stand-by preventiv cu Fondul Monetar International spre sfarsitul anului trecut, Romania a trecut prin doua evaluari care au confirmat trendul de consolidare fiscala.
Romania pare sa fi facut progrese si in plata arieratelor, dintre care cele mai multe ramase se afla la companiile de stat, totalizand circa 1% din PIB. Avand in vedere "ancora" acordului cu FMI, S&P estimeaza mentinerea deficitului bugetar aproape dar sub 2% din PIB pe termen mediu, in timp ce indatorarea statului va ramane in mare neschimbata pe parcursul urmatorilor trei ani.
Agentia nu se asteapta la reducerea poverii dobanzilor asupra Guvernului, intrucat imbunatatirea randamentelor Romaniei in raport cu cele ale unor tari de referinta va fi anulata de trendul global de crestere a dobanzilor de catre bancile centrale.
Cheltuielile actuale cu dobanzile, de 5,5% din veniturile statului, si datoria neta la 33% din PIB au impact neutru asupra actualului nivel de rating si ar putea chiar oferi chiar suport pentru o imbunatatire.
Peste 60% din datoria Guvernului este in moneda straina, indicand o oarecare vulnerabilitate la variatiile de curs valutar, avertizeaza S&P.
Romania are un regim flexibil al cursului de schimb, insa politica monetara independenta este constransa de rata ridicata de utilizare a valutei in economie, mai ales in creditarea bancara. "Ne asteptam ca declinul «euroizarii» sa continue in viitorul apropiat, urmand sa se reia inaintea intrarii in zona euro", afirma analistii agentiei de rating.
Incertitudinile politice nu au afectat in ultima perioada evolutia economiei, potrivit S&P. Riscurile geopolitice ar trebui sa ramana sub control, daca legaturile economice ale Romaniei cu Ucraina raman relativ limitate, potrivit S&P, care adauga ca nu se asteapta la implicatii directe de securitate pentru Romania.
S&P ar putea imbunatati ratingul Romaniei daca programul de consolidare bugetara, reforma a finantelor publice si restructurare a companiilor de stat este implementat cu succes, fara schimbarea actualelor trenduri privind dezechilibrele externe si stabilitatea sectorului financiar. Calificativul de tara al Romaniei ar putea fi revizuit negativ daca reapar dezechilibrele externe, daca se reduce stabilitatea sectorului financiar sau deficitul bugetar creste semnificativ.
Romania a inregistrat in primele trei luni ale anului cea mai mare crestere economica din intreaga Uniune. Cifrele au fost anuntate joi de oficiul european de statistica.
Au mers bine, la fel ca pana acum, exporturile si industria, insa noutatea o reprezinta revenirea consumului. Asta inseamna ca oamenii au inceput sa cumpere iar. O explicatie ar fi ca dobanzile in banci au ajuns atat de mici incat romanii prefera sa isi investeasca banii decat sa ii tina in conturi.