Nivelul accizei in lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de Banca Centrala Europeana pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. 

Cursul de schimb anuntat la 3 octombrie 2011 a fost cu numai 0,8% mai mic fata de cel folosit la calculul accizelor pentru anul precedent. 

Accizele sunt platite in prezent pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea. 

Concret, in cazul carburantilor, de la 1 ianuarie, platim mai mult cu aproximativ 10 bani pe litru doar din cresterea accizei, fara sa luam in calcul o eventuala scumpire a petrolului.
 
Fumatorii vor fi si mai afectati, pentru ca aici vorbim de o scumpire de aproximativ 50 de bani pe pachetul de tigari.
 
Nici bauturile alcoolice nu vor scapa. Coniacul sau vodca de 40 de grade se vor scumpi cu aproape un leu pe litru.
 
Accizele sunt stabilite in euro, iar valoarea lor in lei este calculata pentru anul urmator pe baza cursului din prima zi lucratoare a lunii octombrie.

Incasarile din accize la bugetul general consolidat au urcat in primele opt luni cu 9,5%, la 13,65 miliarde lei. Ponderea accizelor in total venituri este de peste 10,9%.  La rectificarea bugetara efectuata in luna august, Guvernul a revizuit in scadere estimarile de incasari din accize cu 918,6 milioane lei, 0,2% din PIB, acestea fiind anticipate sa ajunga la 19,04 miliarde lei. Estimarile initiale erau de 19,96 miliarde lei.