Romanii raman cei mai pesimisti dintre europeni, in ciuda celui mai mare avans economic din UE. Majoritatea nu se asteapta la o crestere a veniturilor
Romanii sunt la fel de pesimisti ca in 2013, in ceea ce priveste redresarea economiei si veniturile in acest an, doar dorinta de cumparare fiind in usoara crestere, potrivit indicatorilor GfK de la sfarsitul primul trimestru.
"In ansamblu, sentimentele consumatorilor s-au schimbat prea putin la inceputul lui 2014. Nivelul scazut care a persistat pe parcursul celei mai mari parti a anului trecut a continuat sa domine si in primul trimestru", se arata in sondajul GfK Climatul de consum Europa efectuat in 14 state europene.
Astfel, asteptarile privind starea economiei se situeaza in prezent la -17,2 puncte, fata de -14 puncte in decembrie si -13,6 puncte in urma cu un an. Totodata, asteptarile privind venitul prezinta o imagine similara, indicatorul situandu-se in prezent la -8,2 puncte. Este vorba de o imbunatatire minima, de 0,7 puncte, fata de decembrie, in timp ce, in martie 2013, indicatorul se situa la un nivel mai bun, de -5,4 puncte.
Dorinta de cumparare se situeaza in prezent la -13,8 puncte, ceea ce reprezinta o usoara crestere, de 1,7 puncte, comparativ cu decembrie. Cu un an in urma, cifra se situa la -18,3 puncte.
Potrivit GfK, economia din statele UE reincepe sa creasca, iar consumatorii spera ca in acest an criza economica sa ia intr-un final sfarsit.
"Indicele climatului de consum pentru UE reflecta clar aceasta tendinta, castigand 0,8 puncte in primul trimestru al lui 2014. In prezent el se situeaza la 8,4 puncte (...) Optimismul care a pus acum stapanire pe multi consumatori europeni este ca urmare pe deplin justificat. In aproape toate tarile reprezentate aici, indicatorii legati de asteptarile privind starea economiei si veniturile, precum si dorinta de cumparare, prezinta tendinte ascendente", se arata in raport.
In majoritatea tarilor UE acoperite, PIB a crescut atat comparativ cu trimestrul precedent, cat si comparativ cu anul precedent. Numai tarile lovite de criza, Grecia si Italia, au raportat o noua micsorare a PIB, comparativ cu trimestrul precedent de la finele lui 2013. In Italia, economia s-a redresat din nou usor in trimestrul al patrulea, inregistrand o crestere de 0,1 procente comparativ cu anul precedent.
"Germenii redresarii continua sa ramana extrem de fragili insa, trebuind inca sa fie depasite tot felul de incertitudini. Franta si Italia doresc sa renunte la masurile de austeritate sistematice si sa inceapa sa faca alte datorii pentru a ajuta economia sa isi revina prin investitii mai mari. Ramane de vazut ce fel de impact va avea acest lucru asupra rating-ului de credit de pe pietele financiare si din compactul fiscal european. Un alt risc il constituie inflatia scazuta", potrivit GfK.
Rezultatele sondajului GfK Climatul de consum Europa au la baza un studiu asupra consumatorilor realizat, la comanda Comisiei Europene, in tarile Uniunii Europene. Sunt chestionate lunar aproximativ 40.000 de persoane, reprezentand populatia adulta din 28 de tari UE.
Mai multe despre:
#crestere economica#venituri
Pe acelasi subiect: