Romanii au cheltuit zeci de milioane pentru cumparaturi in rate. Dobanzile ajung si la 30%
Reteta turceasca de rate fara dobanda pentru cumparaturile platite cu cardurile de credit incepe sa fie utilizata de tot mai multi romani dupa ce mai multe banci de top au introdus in ultimul an aceasta facilitate.
Bancherii afirma ca numarul de carduri vandute a crescut cu doua cifre in primele sase luni din acest an si ca romanii au chel¬tuit zeci de milioane de euro pentru cumparaturi in rate, scrie Ziarul Financiar.
De exemplu, turcii de la Garanti spun ca un sfert din tranzactiile efectuate cu cardurile de credit emise de banca au fost achizitii de bunuri in rate fara dobanda. Valoarea cumparaturilor in rate a fost de 6,6 mil. euro, numarul cardurilor utilizate in acest scop fiind de 25.000.
Multi clienti care fac cumparaturi cu cardul de credit nu reusesc sa achite integral sumele utilizate in perioada de gratie, ajungand astfel sa plateasca dobanzile de 25-30% pe an.
Modelul de rate fara dobanda a fost lansat pe piata de turcii de la Credit Europe Bank (fosta Finansbank) la inceputul anilor 2000, dar programul a fost preluat in ultimii ani si de bancile de top precum BCR, BRD (prin divizia BRD Finance), Banca Transilvania, Raiffeisen, Alpha Bank sau Bancpost (prin divizia EFG Retail Services).
Raiffeisen, de exemplu, care a lansat programul la jumatatea anului trecut, spune ca valoarea tranzactiilor in rate fara doban¬da a crescut in primul semestru din acest an cu 80% comparativ cu ultimele sase luni din 2010. Totodata, vanzarile noi de carduri de credit Raiffeisen au inregistrat o crestere cu 56% in primele sase luni fata de perioada ianuarie-iunie 2010.
Si Banca Transilvania noteaza o crestere cu 45% a numarului de carduri emise, in timp ce Alpha Bank si Garanti au vandut in prima jumatate a anului 8.300 si respectiv 10.000 de carduri. EFG Retail Services, divizia de credite de consum a Bancpost, a consemnat o crestere cu 27% a numarului de carduri de credit.
Citeste si
Cum a incercat HP sa reinventeze tabletele si a esuat. De ce nu reusesc producatorii sa bata iPad
15 tari care detin adevarate comori de metale si minerale. Ce stat "ascunde" in subsol bogatii estimate la peste 2 miliarde de dolari