Romania se imprumuta din ce in ce mai ieftin. Finantele au atras 1 mld. lei prin certificate de trezorerie pe 12 luni, la un cost minim record
Bani
Ministerul Finantelor Publice a atras luni 1 miliard de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la 12 luni, costul de imprumut fiind cel mai redus de pana acum pentru finantari cu astfel de maturitate.
Trezoreria a primit oferte de 2,24 miliarde de lei de la banci, dar a atras doar suma planificata conform prospectului de imprumut pentru luna noiembrie, de 1 miliard de lei, scrie Mediafax.
Randamentul mediu a coborat la 1,63%, un nou minim record pentru instrumentele financiare cu scadenta la 12 luni. Anterior, cel mai scazut cost de imprumut pentru aceasta maturitate a fost inregistrat la sfarsitul lunii octombrie, cand statul a imprumutat 800 de milioane de lei, la un randament de 1,9%.
In luna noiembrie, Finantele au imprumutat 2,09 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie, obligatiuni pe zece si cinci ani in cadrul licitatiilor principale, precum si 150 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare.
Trezoreria a anuntat ca vrea sa imprumute in luna noiembrie 3,645 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea de 12 luni si de obligatiuni cu scadenta la trei, cinci, sapte, zece si 15 ani.
Statul vrea sa atraga 3,3 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni in cadrul licitatiilor de referinta, unde costurile de imprumut sunt stabilite in functie de cererea din partea cumparatorilor, si 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, in cadrul carora sunt imprumutate sume mai mici prin vanzarea de titluri in conditiile stabilite la licitatia principala.
Trezoreria a atras in luna octombrie de pe piata interna 4,085 miliarde de lei, din care 3,794 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta, iar restul prin sesiuni suplimentare.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 35,966 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv suma incasata prin licitatia de luni.
La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.
Pe acelasi subiect: