Romania nu va fi afectata major de problemele din Grecia, spun analistii!
Analistii casei de brokeraj X-Trade Brokers considera ca Romania nu va fi afectata in mod special, comparativ cu alte tari, de problemele din Grecia si afirma ca daca aceasta amenintare ar fi fost reala agentiile de evaluare nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului Romaniei. Pe de alta parte, si consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat la videochatul incont.ro ca nu exista pericole din perspectiva bancilor grecesti prezente in tara noastra.
"Situatia din Grecia a «explodat» public in ultimele saptamani, dar deficientele structurale sunt mai vechi; daca ar fi fost sa aiba anumite influente speciale asupra Romaniei, acestea s-ar fi manifestat deja. Daca amenintarile ar fi fost reale, probabil ca agentiile de clasificare financiara nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului Romaniei. In plus, problema reducerii expunerii bancilor elene pe piata romaneasca a putut fi luata in calcul de ceva timp de Banca Nationala a Romaniei si ma indoiesc ca guvernatorul BNR nu are «un plan B». In plus, sa nu uitam recenta emisiune de obligatiuni in euro, considerata de investitori drept foarte atractiva", a declarat intr-un raport Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers, citat de Mediafax.
Standard & Poor's a revizuit, marti, de la negativa la stabila, perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si moneda locala, ca urmare a programului sustinut de reforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu FMI.
Safta considera ca impactul unei posibile reduceri a creditelor acordate in Romania de bancile elene ar putea fi atenuat prin pregatirea unor alternative de acoperire a unui eventual deficit.
In Romania, doua dintre primele zece mari banci sunt din Grecia (Alpha Bank si EFG Bank prin Bancpost) si reprezinta aproximativ 15% din activele bancare totala din tara.
Grecia se confrunta cu un deficit bugetar de 13% la sfarsitul anului trecut, somaj de peste 10%, dar si cu turbulente sociale. Analistii firmei de brokeraj arata ca situatia din Grecia afecteaza intreaga Europa, in special zona euro, avand o contributie importanta la deprecierea monedei europene din ultima perioada. Euro s-a depreciat puternic in acest an fata de majoritatea monedelor lumii, osciland in prezent in jurul valorii de 1,37 euro pentru 1 dolar, de la 1,46 - 1,48 euro/dolar la finele anului trecut.
"In conditiile cunoscute in prezent, sunt slabe sansele ca situatia Greciei sa afecteze dramatic Romania in mod special, comparativ cu alte tari. Criza din Grecia a influentat deja in sens negativ intreaga Uniune Europeana, atat din prisma contributiei sale la devalorizarea monedei euro, cat si din cauza ca a aratat partile negative ale unei structuri economice eterogene. Daca Romania va iesi din criza mai tarziu decat alte state din regiune, acest fapt nu va putea fi imputat altora, ci va avea la baza propriile greseli", a adaugat Safta.
Criza acuta a economiei elene a dat nastere unor numeroase discutii si dispute internationale privind ajutorul pe care Uniunea Europeana ar trebui sau nu sa il acorde Greciei.
Analistii X-Trade Brokers mai afirma ca rezultatele economiei Romaniei din ultimele luni sunt in cea mai mare parte negative, singurul semnal pozitiv important fiind cresterea productiei industriale in luna ianuarie cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Economia romaneasca are o serie de probleme proprii, de la deficit bugetar la somaj si carente structurale, iar atentia trebuie sa ramana indreptata asupra acestora. Situatia din Grecia nu afecteaza major nici macar desfacerea productiei romanesti, intrucat Grecia nu se afla printre principalele piete de export ale Romaniei. Efectele crizei din Grecia se resimt la nivelul intregii Uniuni Europene, iar Romania va fi afectata mai mult decat alte state doar daca va permite acest lucru si nu va avea pregatite sau nu va lua masuri in consecinta", a mai spus Safta.
De asemenea, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a spus la videochatul incont.ro ca in Romania nu avem banci grecesti, ci banci romanesti cu capital grecesc. Nu vor aparea pericole, asadar, in contextul crizei. Singura schimbare ce ar putea interveni este ca acei actionari sa nu reinvesteasca profitul la noi in tara, ci sa-si ia profitul. La sfarsitul lunii martie aflam daca se va intampla acest lucru.