Romania negociaza un nou acord cu FMI! Vom imprumuta de la 5 la 8 miliarde de euro!
Suma luata in calcul in prezent de autoritatile romane pentru noul acord cu FMI este de circa 5-6 miliarde euro, dar valoarea ar putea creste pana la 8 miliarde euro, in functie de nevoia de finantare, care va fi stabilita definitiv in martie 2011, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Suma va fi pusa la dispozitia Romaniei sub forma unui acord de tip preventiv si va fi accesata doar in caz de urgenta. Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an indiferent daca banii vor fi sau nu folositi.
In ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu Comisia Europeana (CE), autoritatile romane si reprezentantii executivului UE nu au stabilit inca daca Romania va primi un imprumut sau va fi pusa la dispozitie o linie de finantare similara cu cea de la FMI.
Potrivit surselor, autoritatilor romane inclina spre un imprumut de la CE, intrucat finantarea bugetului ar fi mult mai ieftina decat in conditiile accesarii unor imprumuturi directe de pe pietele externe.
De altfel, CE nu dispune de un mecanism similar acordurilor FMI de tip preventiv, dar cutuma celor doua institutii este de a practica intelegeri de acelati tip in acordurile comune.
Valoarea imprumutului ar urma sa fie mai mica decat cea acordata de CE in acordul actual, de 5 miliarde de euro.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat la finele lunii noiembrie pentru Mediafax ca nu a fost stabilita valoarea viitorului acord, dar Fondul va pune la dispozitia Romaniei resurse financiare suficiente pentru a contracara eventualele probleme care ar putea aparea in urmatorii ani.
Anterior, Franks spunea ca noul acord pe care Romania il va incheia cu FMI va avea "cu siguranta" o valoare mai redusa decat imprumutul actual, de 13 miliarde de euro, iar banii vor fi luati doar daca vor aparea probleme neprevazute.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, afirma la inceputul lunii octombrie ca un nou acord de doi ani cu FMI, dupa finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia si sa poata implementa propriile politici.
Noul program cu FMI va include masuri de reforma care sa asigure revenirea economiei la potentialul sau, iar printre cele mai importante actiuni este ajustarea deficitului bugetar, astfel incat decalajul sa se reduca la sub 3% din PIB.
Asigurarea stabilitatii sistemului financiar va fi o alta componenta prioritara in cadrul programului. Pe partea structurala, vor fi vizate domenii cheie unde reforma inca nu a fost incheiata, respectiv companiile de stat si eficienta cheltuielilor publice.
Nu in ultimul rand, intr-un nou program, FMI va dori sa se asigure ca toate obstacolele birocratice impotriva atragerii fondurilor europene vor fi depasite, iar statul va avea suficienti bani pentru a asigura partea de finantare necesara pentru atragerea fondurilor europene.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de la CE.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul institutiei financiare, Romania a platit FMI dobanzi in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro de la semnarea acordului actual de imprumut, iar din august 2012 Banca Nationala si Ministerul Finantelor vor incepe sa ramburseze si ratele aferente transelor primite.
Prima plata a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012 si va fi in suma de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezinta peste 600 milioane de euro la cotatia din prezent a DST.
Un DST este o unitate monetara folosita de FMI, care are la baza patru valute si este folosit ca moneda in acordarea imprumuturilor de catre institutia financiara. In prezent, un DST este cotat la circa 1,16 euro.
Pe acelasi subiect: