Romania finalizeaza, cu 3 luni intarziere, acordul preventiv cu FMI. Ce corigente mai are de dat Guvernul in fata Fondului
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat luni ca Guvernul nu are nicio problema pana la acest moment privind indeplinirea tintelor asumate fata de Fondul Monetar International si spera ca pana la 20 iunie, data limita pentru privatizarea CFR Marfa, sa aiba toate tintele indeplinite.
"Noi speram ca pana pe data de 20 iunie sa avem toate tintele asumate indeplinite. De ce spun 20 iunie? Pentru ca atunci este data finala pentru privatizarea CFR Marfa si trebuie sa avem un rezultat", a afirmat Chitoiu, citat de Mediafax.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar in caz de necesitate. In luna ianuarie o misiune comuna a expertiilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe masuri de reforme structurale si privatizari care ar urma sa fie implementate pentru ca intelegerea sa poata fi incheiata, cu o intarziere de trei luni fata de programul initial.
In ceea ce priveste un nou acord cu Fondul Monetar International, Chitoiu a spus ca discutia pe aceasta tema va avea loc dupa intrarea scrisorii in boardul FMI.
"Un nou acord cu Fondul Monetar il vom discuta, discutiile vor pleca imediat dupa ce scrisoarea va intra in boardul Fondului Monetar, dupa data de 20-25 iunie a acestui an", a explicat Chitoiu.
Consiliul Director al FMI va analiza pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru finalizarea cu succes a acordului cu institutia finaciara, iar in cazul unei evaluari negative intelegerea va expira de facto.
Principalele preconditii sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa. Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este un angajament asumate constant de Romania in negocierile cu FMI si nerespectat de fiecare data.
Premierul Victor Ponta a declarat in urma cu doua saptamani ca ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi solutionata pana cand se reuneste boardul FMI.
Board-ul FMI a aprobat in martie extinderea cu trei luni, pana in luna iunie, a acordului cu Romania, astfel incat autoritatile de la Bucuresti sa aiba timp sa indeplineasca obiectivele asumate in relatia cu institutia financiara. Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.
Pe acelasi subiect: