Falimentul ordonat al Greciei este doar un joc de cuvinte. Ce se intampla daca statul elen urmeaza exemplul Argentinei
Unii politicieni din Europa sustin ca ar trebui luat in discutie un faliment ordonat al Greciei, dar istoria sugereaza ca ar fi o afacere foarte dezordonata, daca liderii din zona euro nu vor face pregatiri si nu vor proteja bancile, comenteaza Reuters.
Cei care favorizeaza incapacitate de plata a Greciei, crezand ca alte optiuni doar amana inevitabilul, citeaza deseori falimentul Argentinei din 2002 si cresterea economica solida care a urmat. "Daca Europa ne ia drept exemplu, are probabil probleme mai mari decat am crezut", a observat economistul Aldo Abram din Buenos Aires.
Grecia, condamnata la saracie
El si-a amintit ca presedintele care a declarat cel mai mare faliment suveran din istorie, Adolfo Rodriguez Saa, a rezistat in functie o saptamana si a fost unul dintre cei patru presedinti ai Argentinei intr-o luna. Daca Grecia va urma calea disperata a Argentinei, de devalorizare si default abrupt al datoriilor, "va fi condamnata la saracie, iar sistemul bancar va fi distrus", a spus Abram.
Liderii europenei resping falimentul Greciei sau iesirea din zona euro si vor ca parlamentele sa ratifice al doilea plan de ajutor pentru statul elen, care nu a reusit sa isi respecte angajamentele fiscale.
Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara consolidata, care va fi inlocuita din 2013 de Mecanismul European de Stabilitate au rolul sa elimine necesitatea unei restructurari a datoriilor. Dar in conditiile in care Grecia nu a reusit sa isi respecte angajamentele fata de Uniunea Europeana si FMI, ministrul german al Economiei, Philipp Roesler, a sugerat ca trebuie ridicat taboo-ul legat de falimentul ordonat.
Afirmatiile sale au fost respinse de cancelarul german Angela Merkel, dar scenariile privind default-ul refuza sa dispara, iar sustinatorii si opozantii acestora nu par convinsi ca falimentul va avea loc intr-o maniera civilizata. "Grecia trebuie sa intre in default. Lumea pare sa creada ca va fi unul ordonat. N-am mai vazut vreun default ordonat", a declarat Kyle Bass, manager partener la Hayman Capital.
Michael Meister, parlamentar din partea conservatorilor condusi de Merkel, a declarat ca nu cunoaste un exemplu din istorie privind falimentul ordonat al unui stat. "Cand folosesti un astfel de vocabular, nu faci decat sa amplifici riscul sa apara un proces dezordonat, de necontrolat", a spus el.
Liderul conservatorilor din Bundestag, Peter Altmaier, se intreaba ce se va intampla cu tari precum Italia, Spania si Franta, daca va fi permis falimentul necontrolat al Greciei.
Ce inseamna incapacitate de plata pentru statul elen
Sustinatorii default-ului, intre care seful bancii centrale din Argentina din perioada crizei, Mario Blejer, laureatul premiului Nobel in economie Paul Krugman si miliardarul George Soros, spun ca este mai riscant sa nu te pregatesti. "In aceste circumstante, un faliment ordonat si retragerea temporara din zona euro ar fi de preferat unei agonii prelungite, dar nu au fost facute pregatiri", a afirmat Soros intr-un articol pentru Reuters.
Soros crede ca Europa ar trebui sa se pregateasca pentru un default si iesirea din zona euro nu doar in cazul Greciei dar si al Portugaliei si poate al Irlandei.
Ce a declansat criza din Argentina
Criza Argentinei de acum zece ani a fost provocata de speculatiile ca va fi eliminata cotarea stricta a monedei nationale in raport cu dolarul, iar guvernul a luat masura dezastruoasa de a bloca accesul populatiei la economiile din banci.
Defaultul Argentinei a survenit dupa devalorizarea monedei, nu inainte. Dupa faliment, Argentina a inregistrat creste economica rapida, sustinuta de pretul materiilor prime, dar schimburile mari de obligatiuni suverane au avut loc abia in 2005 si 2010. Argentina este exclusa inca de pe pietele financiare internationale.
De ce difera Grecia de Argentina
In cazul Greciei, cu Europa excluzand cu incapatanare iesirea din zona euro, cel mai grav scenariu este un default nepregatit, urmat de o devalorizare.
Grecia nu are exporturi de soia, precum Argentina care sa atenueze problemele, devalorizarea monedei ar face importurile prohibitive, defaultul ar opri creditarea, iar cererea interna ar scadea. "Discutiile despre un default ordonat sunt inselatoare. In tara respectiva ar provoca haos economic", a delcarat Joerg Kraemer, economist sef la Commerzbank.
Carsten Brzeski, economist la ING, avertizeaza sa anuntarea brusca a unui default implica riscul "unor sute de procese".
Discutiile cu detinatorii de obligatiuni, respectiv banci si fonduri de investitii, ar putea dura saptamani, marcate de incertitudini si contagiune, a adaugat el.
Citeste si
Gazul de sist, sansa Romaniei de a scapa de dependenta de gazele rusesti VIDEO
Lupta impotriva pirateriei. Ce risti daca descarci un film de pe internet VIDEO