Replică pentru Vâlcov, tot în Bloomberg. Croitoru, BNR: “Nu există niciun motiv pentru modificarea modului de calcul al ROBOR. Bănuiesc că este o lipsă de cunoaştere la nivel guvernamental”
Lucian Croitoru
Banca Naţională a României a respins o propunere de a pune capăt disputei cu Guvernul pe tema taxei pe bănci, ceea ce înseamnă că va mai dura ceva timp până când se va ajunge la o rezolvare, transmite Bloomberg.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".
Această taxă a fost introdusă împotriva avertismentelor lansate de investitori şi care a dus la o depreciere a leului la un minim istoric.
Luni, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat că există o "modalitate simplă" prin care BNR poate face această taxă inofensivă. Tot ceea ce trebuie să facă BNR este să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine pur şi simplu ROBOR. Aceasta ar pune capăt situaţiei în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de scăzute, afirma Darius Vâlcov.
În replică, marţi, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că nu vede niciun motiv pentru modificarea modului în care este calculat ROBOR, apreciind că actuala metodologie de calcul este în linie cu cele mai bune standard şi practici globale şi orice posibilă reevaluare este "inutilă".
"Bănuiesc că este vorba de o neînţelegere sau de o lipsă de cunoaştere la nivel guvernamental cu privire la modul în care funcţionează piaţa interbancară şi cum sunt calculate ratele ", a spus Lucian Croitoru. Acesta a adăugat că propunerea lui Darius Vâlcov ar face şi mai dificilă reconcilierea stabilităţii preţurilor cu stabilitatea financiară. "În acest fel s-ar pune şi mai multă presiune pe bănci", a apreciat Croitoru, citat de Bloomberg.
Discuţiile dintre BNR şi Ministerul de Finanţe urmează să fie reluate în data de 18 februarie, însă reprezentanţi BNR sugerează să se renunţe la legătura dintre taxă şi ROBOR.
O posibilă soluţie ar fi un ROBOR care să se bazeze pe echivalentul său în zona euro, susţine economistul Laurian Lungu. Potrivit acestuia, noua versiune a Euribor, care este în lucru în prezent, are mai mulţi paşi suplimentari în calculul său. "Din punct de vedere politic, Guvernul caută o soluţie elegantă pentru ieşirea din impasul pe care singur l-a creat", a afirmat Laurian Lungu.
Pe acelasi subiect: