Romanii cu venituri mai mici decat salariul minim pe economie ar putea fi scutiti trei ani de ratele la credite VIDEO
Cu aceasta propunere, cativa parlamentari sustin ca vor rezolva problema somerilor care nu-si mai pot achita datoriile. Dar bancile se impotrivesc acestui proiect de lege in timp ce specialistii avertizeaza ca-i poate incuraja pe restantieri sa nu-si mai caute un loc de munca.
Alesii spun ca valoarea creditului nu conteaza pentru a beneficia de suspendarea ratelor. Poate fi unul de nevoi personale de 5.000 de euro sau unul imobiliar de 100.000 de euro.
"Exista foarte multe persoane care acum au ajuns in situatia de a-si pierde locul de munca, de a avea veniturile mai mici sau chiar deloc si sunt intr-o situatie foarte grea", spune deputatul independent Mircia Giurgiu.
Potrivit proiectului de lege, doritorii trebuie sa faca dovada saraciei. Mai exact venitul pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca 670 de lei. Si sa nu detina bunuri de valoare cum ar fi masina, aparate electrocasnice scumpe sau bijuterii ce pot fi vandute ca sa acopere datoriile la banca. In acest sens inspectorii primariilor vor face anchete sociale.
"Un apel catre sistemul bancar si catre Asociatia Romana a Bancilor sa fie si ele solidare cu cetateanul in aceasta perioada dificila", sustine si deputatul PDL, Gheorghe Ciobanu.
Doar ca pierderile pe care bancile le vor avea, ar urma sa fie platite din buzunarele noastre ale tuturor. Legea prevede infiintarea unui fond cu bani de la bugetul de stat si administrat de BNR din care bancile vor primi echivalentul ratelor care nu vor mai fi platite.
"Orice reglementare de acest gen reprezinta o ingerinta in problemele interne ale unor societati comerciale, banci in cazul acesta", afirma Petre Bunescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.
In plus specialistii avertizeaza ca legea ii discrimineaza pe cei care, aflatii in situatii dificile, au reusit totusi sa-si gaseasca un loc de munca si sunt cu ratele la zi.
Cristian Hostiuc, director editorial Ziarului Financiar este de parere ca "va crea un precedent adica oamenii vor fi incurajati prin lege sa nu mearga la munca ca sa-si plateasca ratele la credit".
Numarul persoanelor cu restante la banci a crescut de la 392.000 in iunie 2008, la aproape 725.000 in iunie anul acesta. Pe de alta parte, in Romania aproximativ 900.000 de persoane primesc salariul minim pe economie. Daca punem la socoteala ca intr-o familie venitul se imparte la toti membrii, numarul acestora creste. Proiectul va intra in dezbaterea Senatului de saptamana viitoare.