Programul "Prima casa" ramane in Legea darii in plata
Programul "Prima casa" va ramane inclus in Legea darii in plata, au decis, miercuri, cu 8 voturi pentru, 7 impotriva si nicio abtinere, senatorii din comisiile economica si juridica, reunite.
Asociatia Romana a Bancilor propusese ca la articolul 1 al proiectului de Lege privind darea in plata sa fie introdus alineatul 4, in care se prevedea ca "prezenta lege nu se aplica contractelor de credit referitoare la credite acordate conform unor acte normative instituind programe guvernamentale, inclusiv Programul 'Prima casa'".
De asemenea, BNR a propus la articolul 3, alineatul 2, ca prevederile prezentei legi sa nu se aplice creditelor acordate prin Programul "Prima casa" si reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pe durata dezbaterilor din comisiile reunite de specialitate din Senat, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a atras atentia ca, in cazul in care Programul "Prima casa" nu va pastra garantia statului, acesta se va desfiinta, decizia in acest sens fiind exclusiva a statului.
"Daca Parlamentul decide sa anuleze garantia din Programul "Prima casa", pe care tot Parlamentul a aprobat-o, atunci introducem Romania in faliment, cum a facut Ceausescu in anii '80. Daca exista probleme in rambursarea creditelor, trebuie gasite solutii. Ceea ce noi propunem este ca generatiile de azi si de maine sa beneficieze de Programul "Prima casa" si sa aiba acces la creditele obisnuite. Daca Programul "Prima casa" nu-si va pastra garantia statului, atunci se va desfiinta, nu pentru ca asa vreau eu, ci se va desfiinta de drept. Este o decizie exclusiva a statului. In actuala formula, programul este anulat pentru viitor, iar pentru trecut statul va inregistra un default, adica un faliment. Cea mai mare parte a solicitarilor presedintelui Iohannis nu au fost luate in considerare pana acum. Daca se doreste crearea unei mai bune premise ca aceasta lege sa fie declarata neconstitutionala, cea mai buna metoda este ca aceasta lege sa fie adoptata fara sa se tina seama de solicitarile presedintelui", a mentionat Olteanu.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Enache Jiru a subliniat ca Programul "Prima casa" este foarte util, iar pana in prezent au fost acordate garantii de 14 miliarde de lei.
"Daca Programul 'Prima casa' nu este exceptat din proiectul de lege, el, in momentul acesta, nu mai are nicio valoare", a spus acesta, potrivit Agerpres.
Conform datelor prezentate, miercuri, de viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, aproape 160.000 de persoane au contractat credite ipotecare prin Prima casa. iar rata de neperformanta a acestor imprumuturi se situa, la finele anului 2015, la 0,04%.
Senatorii din comisiile economica si juridica, reunite, au aprobat, miercuri, in unanimitate, raportul referitor la proiectul de Lege privind darea in plata, cu toate amendamentele propuse de initiatorul actului normativ, deputatul PNL Daniel Zamfir.
"E o veste foarte buna pe care vreau sa le-o dau celor peste 800.000 de familii din Romania care au astazi dificultati in a-si plati ratele si altor cateva sute de mii de familii care au probleme in a-si plati ratele, chiar daca nu au restante. Toate amendamentele pe care eu le-am propus in legatura cu aceasta lege au fost adoptate si vreau sa confirm faptul ca de lege vor beneficia si persoanele care au fost deja executate. Ele vor putea sa mearga la instanta, pentru ca aceasta sa constate faptul ca li s-a executat bunul si li se va sista, cu aceasta ocazie, poprirea pe venituri. Cred ca e un lucru absolut firesc ca omul care deja a fost executat sa nu mai fie nevoit sa plateasca pana la sfarsitul vietii. Legea se va aplica si creditelor in derulare si este un lucru absolut firesc, pentru ca nu poti sa spui ca vrei sa-i ajuti pe cei cel putin 800.000 de oameni care astazi au dificultati de plata, dar legea sa se aplice de acum incolo, asa cum vrea BNR. E foarte firesc ca legea sa se aplice si creditelor in derulare", a declarat Zamfir, la finalul dezbaterilor din cele comisii reunite de la Senat.
In ceea ce priveste "Prima casa", initiatorul Legii darii in plata a mentionat ca acesta ar putea fi derulat printr-o agentie guvernamentala, special infiintata, daca "nu-l mai vor bancile".