Prognoza de inflatie a BNR pentru acest an, revizuita in jos, de la 2,2% la 2,1%. Ce se intampla in 2016
Banca Nationala a Romaniei a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016, a anuntat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Analiza celor mai recente date statistice releva continuarea scaderii ratei anuale a inflatiei si plasarea ei la valori inferioare celor prognozate si sub limita de jos a intervalului tintei stationare de inflatie, ca urmare a accentuarii declinului preturilor volatile si a inflatiei tot mai scazute pe pietele externe, suprapuse persistentei deficitului de cerere agregata si continuarii ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste", potrivit BNR.
Rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie la 0,83%, un minim record. Cresterea medie a preturilor a fost anul trecut de 1,1% fata de 2013, determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC), si de 1,4% dupa indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC).
La prognoza din noiembrie, BNR a redus estimarea privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele anticipate in august. Astfel, banca centrala estima ca rata anuala a inflatiei va cobori in primul trimestru al acestui an sub 1,5%, limita inferioara a intervalului din jurul tintei de 2,5%, pentru ca apoi sa revina la acest nivel in trimestrul al doilea si sa urce pana la finele anului la 2,2% si mai departe in 2016, la 2,6% in T3.
Isarescu a reiterat in ianuarie, dupa prima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, ca rata inflatiei va ramane pentru mai multe luni sub intervalul tintit de BNR (2,5% plus/minus un punct procentual), adica sub 1,5%, prognoza fiind diferita fata de estimarile anterioare in principal din cauza scaderii sub anticipatii a pretului petrolului.
"Comparativ cu prognoza din noiembrie 2014, noua proiecție trimestriala indica o traiectorie mai joasa a ratei anuale prognozate a inflației, aceasta plasandu-se la 2,1% la finele anului 2015 si la 2,4% la sfarsitul anului 2016. Repozitionarea la niveluri mai scazute a acestei traiectorii are ca determinant major anticipata accentuare pe termen scurt a scaderii in termeni anuali a prețurilor volatile, in principal pe seama declinului prețului petrolului pe plan mondial, alaturi de persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia, precum si de prelungirea inflatiei reduse si a caracterului fragil al redresarii activitatii economice din zona euro si din alte tari europene", se precizeaza in comunicat.
BNR noteaza ca principalele riscuri privind prognoza actuala decurg din incertitudinile crescute asociate evoluțiilor din mediul extern, generate in principal de tensiunile geopolitice regionale, de situatia din Grecia si din zona euro si de divergenta accentuata dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume.
CA al BNR a analizat si aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata luni, 9 februarie. De asemenea, CA al BNR a decis miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitaților permanente la 2 puncte procentuale.