Prognoza de crestere economica a Romaniei, revizuita pentru 2012: la 1,6%, de la 2,1%
Comisia Europeana a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.
Comisia a revizuit si estimarea privind evolutia PIB in zona euro in acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state sa implementeze masuri de austeritate nefavorabile cresterii economice, informeaza Mediafax.
Pentru Uniunea Europeana in ansamblu, CE anticipeaza stagnare economica in acest an.
Executivul UE considera ca economia romaneasca va avea de suferit in acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru produsele romanesti. Totodata, PIB-ul din 2011, cu o crestere estimata de 2,5%, a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea solida pentru exporturi catre zona euro si, in semestrul al doilea, de recolta agricola foarte buna, se arata in prognoza economica publicata joi de CE.
Cei doi factori nu vor mai aduce in acest an aceleasi contributii pozitive la cresterea economica. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata.
Pentru acest an, FMI estimeaza un avans economic de 1,5-2% in Romania, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.
CE anticipeaza ca principalul motor de crestere economica al Romaniei va fi in acest an cererea interna, desi populatia va continua sa treaca printr-o perioada de ajustare financiara in primul semestru. Comisia mizeaza in acest an in privinta Romaniei pe scaderea somajului si pe inflatia mai redusa, care ar trebui sa sprijine consumul din sectorul privat.
Executivul UE a redus prognoza privind inflatia din 2012 la 3%, de la 3,4% in toamna, cu un minim de 2,1% la nivelul primului trimestru.
"Inflatia de la sfarsitul anului trecut a fost foarte apropiata de intervalul tintit de BNR, de 3% plus/minus un punct procentual. Inflatia este asteptata sa-si continue scaderea in prima jumatate a lui 2012, inainte de a incepe din nou sa creasca in a doua jumatate, ramanand insa in intervalul tintit de BNR. Pe termen mediu, riscurile fata de prognoza inflatiei par inclinate catre crestere, deoarece pietele din sectorul energetic trebuie dereglementate, iar alte preturi administrate trebuie de asemenea crescute", se spune in raportul Comisiei.
Rata anuala a inflatiei a atins in ianuarie un nou minim istoric, de 2,72%, dupa ce preturile de consum au crescut cu numai 0,36%, potrivit datelor prezentate saptamana trecuta de Institutul National de Statistica.
Comisia considera ca investitiile publice vor juca un rol cheie in acest an in Romania, sprijinite de imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Investitiile din sectorul privat vor fi mai reduse decat proiectiile anterioare din cauza gradului mai ridicat de nesiguranta perceput atat pe plan local, cat si pe plan mondial. CE anticipeaza ca unele investitii private planificate pentru inceputul acestui an ar putea fi amanate pentru al doilea semestru sau chiar pentru 2013.
Prognoza de crestere economica pentru 2012 este insotita de riscuri care inclina in directia negativa. Printre acestea se numara: incertitudinile persistente de pe pietele financiare si eventuale incidente privind datoriile de stat de la periferia zonei euro, care ar trage in jos cersterea economica a Romaniei; situatia financiara a populatiei, cuplata cu standardele mai dure de creditare, care ar putea rezulta intr-o consum sub asteptari in sectorul privat, se spune in raportul CE. Pe de alta parte, cresterea economica ar putea fi sprijinita de o eventuala contributie mai ridicata a investitiilor fata de cea proiectata in scenariul de baza al Comisiei, datorata probabil unei mai bune absorbtii a fondurilor europene, cat si de posibile derapaje fiscale preelectorale, care ar putea majora contributia consumului intern la cresterea economica dincolo de cifrele estimate de CE, se arata in raport.