Primaria Bucuresti a cheltuit 6 mld. euro pe reparatii. N-a finalizat niciun proiect
Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) nu a reusit sa finalizeze in perioada 2005-2009 nicio sala de sport noua, nicio sala de spectacole, niciun pasaj, niciun stadion, niciun spital si nicio parcare noua.
Putinele lucrari noi care au fost incepute au fost finalizate in proportie de 50-90%, in conditiile in care primaria a avut un buget total de 6,4 miliarde euro. Banii au fost administrati de Adriean Videanu de la PDL intre 2005 si 2008, iar din 2008 si pana in prezent functia de primar general a revenit independentului Sorin Oprescu.
"Din bugetul total de 6,4 miliarde euro, doar 900 milioane euro au fost alocati pentru investitii, restul mergand in cea mai mare parte catre subventii, achizitia de bunuri si servicii, finantarea institutiilor din subordine si pentru cheltuieli de personal. Singurele capitole la care PMB si-a tinut promisiunile au fost reabilitarea strazilor si modernizarea liniilor de tramvai", potrivit unei analize a Ziarului Financiar.
Pasajul Basarab, statia de epurare Glina, centrul istoric al Capitalei, 10 pasaje si penetratii sau cele peste 20 de parcari subterane si supraterane sunt doar cateva din proiectele de sute de milioane de euro anuntate in 2005, care trebuia sa fie finalizate pana la sfarsitul anului trecut. La multe din lucrarile de infrastructura nici nu au inceput lucrarile, chiar daca licitatiile au fost organizate, altele se afla inca in constructie, iar unele au ramas inca pe hartie.
Toate proiectele amintite mai sus se regasesc si pe site-ul PMB la programul de dezvoltare a Bucurestiului in perioada 2005-2008 si multe dintre ele ar fi trebuit sa fie gata in perioada 2009-2010.
Primaria a accesat inca din 2006 credite de 4,2 miliarde lei (1,2 miliarde euro) din credite externe, care au fost cheltuite integral pana in 2009, avand in vedere ca anul trecut in bugetul general centralizat pe 2009 al primariei valoarea creditelor era zero.
Cei mai multi bani s-au dus catre subventii si catre achizitia de bunuri si servicii. Astfel, in perioada 2005-2009, PMB a cheltuit peste 925 milioane euro pentru subventii, mai mult decat suma alocata catre investitii, in timp ce pentru achizitia de bunuri si servicii s-au alocat 775 milioane euro. O alta destinatie pentru banii bugetului local au fost institutiile din subordinea PMB, care au primit in aceeasi perioada peste 588 milioane euro.
Mai multe in Ziarul Financiar: 42% din strazi reabilitate, care oricum s-au stricat, iar proiectele cele mai importante sunt cele care "urmeaza".