Factura mai mare la electricitate. Pentru ce platesc consumatorii 1,3 miliarde de lei in plus anul acesta
Consumatorii de electricitate vor plati in acest an 1,3 miliarde lei suplimentar pentru sprijinirea dezvoltarii energiilor regenerabile prin schema certificatelor verzi, urmand ca in 2013 costurile sa creasca de peste trei ori, la 3,99 miliarde de lei, potrivit estimarilor ANRE.
In al doilea an de aplicare a acestei scheme de sprijin, costurile suportate de populatie vor creste la 2,7 miliarde de lei si vor ajunge la 5,3 miliarde lei in 2020. Certificatele verzi sunt documente electronice acordate de stat companiilor care produc electricitate din surse regenerabile precum vant, apa, biomasa sau solar, scrie Ziarul Financiar.
Certificatele sunt acordate producatorilor de energie pentru a derula investitii in unitati de productie din surse regenerabile. Producatorii vand certificatele furnizorilor de energie, care sunt obligati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) sa le cumpere, in limita unor cote stabilite anual. Furnizorii de energie vor include costurile aferente achizitiei certificatelor verzi in facturile platite de toti consumatorii, astfel incat preturile finale ale energiei vor creste.
In urma aplicarii schemei de sprijin, in luna septembrie, valoarea facturii la energie este estimata sa creasca in acest an cu pana la 3,5%. Schema de sprijin a primit in aceasta luna avizul Comisiei Europene si va fi aplicata pentru o perioada de zece ani, pana in 2020.
Potrivit ANRE, consumatorii vor plati in primii zece ani 41,5 miliarde de lei (circa 10 miliarde de euro) pentru sprijinirea energiilor regenerabile prin schema certificatelor verzi. Certificatele vor fi acordate unui numar estimat de ANRE la 100-500 de companii.
Citeste si
Datoria publica a Romaniei a crescut cu 20 mld. euro in doi ani de criza. Ce urmeaza