Unicredit: "Nu favorizam creditarea in valuta, dar diferenta dintre ratele de referinta la euro si lei e mare, iar clientii n-o pot duce"
Rasvan Radu, presedintele executiv al Unicredit Tiriac
Oferta de credite in valuta este o cerinta a pietei, din cauza ecartului mare dintre ratele de referinta la euro si lei, afirma presedintele executiv al UniCredit Tiriac, Rasvan Radu. Bancherul a precizat ca oportunitatile oferite de piata pentru cresterea finantarilor sunt mai mici in acest an fata de 2012, relateaza Mediafax.
"Nu favorizam creditarea in valuta, venim in intampinarea nevoilor clientilor. Ecartul este mare si sunt clienti care nu pot suporta acel cost", a spus Rasvan Radu la ZF Bankers Summit 2013.
Oficialul UniCredit a explicat ca nu se refera la ecartul dintre dobanzile pasive si active pe cele doua valute, sau la marja aplicata de banci, ci la ecartul intre referinta la euro si referinta la lei.
Romania are cea mai mare dobanda de referinta din Uniunea Europeana, de 5,25% pe an, in timp ce rata de referinta a Bancii Centrale Europene (autoritatea monetara din zona euro) se situeaza la 0,5% pe an.
Rasvan Radu spune ca creditarea nu este oprita si trebuie anallizat de la banca la banca, intrucat exista banci care nu mai pot credita si atrag resurse pentru acoperirea creditelor din sold, banci care stau bine si nu vor sa se expuna si banci care vor sa creasca.
"In zona companiilor mici am crescut anul trecut cu 50%, la companii medii cu 16%. Acolo unde a fost cerere am fost prezenti sa onoram cererea. La persoane fizice, unde nu a fost cerere, am achizitionat portofoliu de la RBS pentru a ne creste prezenta (...) Piata nu ofera oportunitati de crestere. Anul acesta oportunitatile oferite de piata sunt mai mici decat anul trecut", a spus Rasvan Radu.
Pentru acest an, oficialul UniCredit Tiriac a aratat ca intentioneaza o crestere semnificativa pe leasing operational, pornind de la baza mare de clienti corporate pe care banca o detine. Potrivit lui Radu, UniCredit are o cota de piata de peste 10% pe companii.
"Nu vrem sa achizitionam corporate pentru ca in zona asta stam bine, cu o cota de piata de peste 10%. Avem clientii pe care-i dorim. Deci ne intereseaza achizitia punctuala de clienti, nu a unor portofolii", a precizat Radu. Intrebat care ar fi solutia pentru rata inalta de neperformanta din sistemul bancar, presedintele UniCredit Tiriac a aratat ca nu crede intr-un AVAB privat, aratand ca este nvoie ca economia sa creasca din nou, sa existe investitii si proiecte de infrastructura.
"Noi nu putem face mai mult, am crescut foarte mult participarea la poriecte europene. Exista limiari. Ne-am afirmat repetat dorinta de implicare im analiza proiectelor depuse (...) Cred ca pe partea de evaluare a proiectelor putem aduce valoare adaugata. Sunt multe proiecte care se aproba, dar nu se califica pentru finantarea bancara", a precizat bancherul.
Pe acelasi subiect: