Presedintele Barclays demisioneaza in urma unui scandal urias privind manipularea Libor
Presedintele board-ului Barclays, Marcus Agius, urmeaza sa demisioneze in fata presiunilor politice generate de investigatia privind manipularea dobanzilor, care a condus la sanctionarea bancii brutanice cu 290 milioane lire sterline, potrivit unei surse apropiate situatiei, citata de Bloomberg.
Marcus Agius (65 de ani) este in functie din ianuarie 2007. Anuntul privind demisia este asteptat inca de luni, potrivit sursei citate de Bloomberg.
Presedintele board-ului Barclays, a doua mare banca britanica dupa active, este cel mai important director executiv care si-a oferit demisia in urma investigatiei internationale privind suspiciuni ca marile banci au conpirat pentru manipularea Libor (London interbank offer rate), dobanda de referinta de pe piata interbancara care serveste drept indice global al dobanzilor.
Directorul general al Barclays, Robert "Bob" Diamond, este tinta presiunilor autoritatilor din Marea Britanie si Statele Unite, dupa ce investigatia a dezvaluit ca banca a "incercat in mod sistematic" sa manipuleze dobanzile de referinta la credite interbancare in dolari si euro pe piata londoneza.
"Politicienii vor interpreta asta (demisia lui Agius - n.r.) ca el incasand un glont pentru Bob Diamond. Si-au dat seama ca trebuie sa faca ceva, iar Agius era presedinte si in perioada neregulilor pentru care sunt sanctionati. Va fi oare suficient?", comenteaza pentru Bloomberg un analist al Mediobanca Londra, preluat de Mediafax.
Diamond si Agius sunt programati in urmatoarele zile la audieri in Comisia pentru Trezorerie din Parlamentul Marii Britanii. Guvernul britanic pregateste, separat, o dezbatere privind reforma dobanzii Libor, inclusiv introducerea unor sanctiuni de natura penala pentru cei care incalca reglementarile, a declarat un reprezentant al Trezoreriei britanice.
Premierul britanic David Cameron a cerut, la sfarsitul lunii iunie, asumarea responsabilitatii pentru nereguli "pana la varf". Opozitia din Marea Britanie s-a alaturat de asemenea criticlor dure la adresa bancilor, liderul Partidului Laburist Ed Miliband solicitand o investigatie ampla privind practicile industriei financiare.
Niciunul dintre actionarii importanti ai Barclays nu a cerut inca demisia CEO-ului Bob Diamond, pentru ca, potrivit analistilor, nu exista un plan clar de succesiune. Astfel, investitorii se tem ca demisia lui Diamond ar putea provoca o noua depreciere abrupta a actiunilor, dupa scaderea de 17% inregistrata de la mijlocul saptamanii trecute, cand a fost anuntata sanctiunea de 290 milioane lire.
Diamond si cei mai importanti trei directori executivi ai Barclays au renuntat deja la bonusurile pentru anul acesta, in urma amenzilor.
Agius va fi inlocuit cel mai probabil de Michael Rake, presedintele board-ului grupului telecom BT si director la Barclays din 2008, potrivit Sky News.
Contactati de Bloomberg, reprezentantii Barclays au refuzat sa comenteze informatiile.
Indicele Libor este calculat de Asociatia Bancherilor Britanici pe baza estimarilor zilnice a 18 banci privind costurile imprumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, in diferite monede. Deoarece cifrele inaintate de banci nu sunt bazate pe tranzactii reale, indicele poate fi manupulat de traderi.
Peste 10 institutii de credit, anchetate pentru manipularea dobanzilor
Peste 10 banci, inclusiv Citigroup, Royal Bank of Scotland si UBS, sunt anchetate de autoritati din intreaga lume privind suspiciuni de conspiratie pentru manipularea dobanzilor.
Traderii Barclays au participat in mai multe randuri, in coordonare cu colegi de la cel putin patru alte banci, la incercari de a influenta indicii de dobanzi, potrivit documentelor prezentate saptamana trecuta de CFTC si Departamentul Justitiei din SUA si Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie.
Departamentul Justitiei din SUA a inceput deja o ancheta penala privind tentative de manipulare a indicilor de dobanza, iar autoritatile britanice nu s-au hotarat inca daca vor face acelasi lucru.