Presedinte BCR: Romania este o tara cu un potential inalt. Orice guvern care nu da 5% crestere economica ar trebui inlaturat de electorat
Tomas Spurny, presedinte BCR
Romania este o tara cu un grad redus de indatorare si un potential inalt de crestere economica, iar orice guvern care nu va putea oferi, pe termen mediu, un nivel de crestere a PIB de cel putin 5% ar trebui eliminat de electorat, apreciaza presedintele BCR, Tomas Spurny, potrivit Mediafax.
"Exista o discutie despre cat ar trebui sa fie cresterea economica. Realist vorbind, ar trebui sa fie la 5%. Asta ar trebui sa fie tinta si orice guvern care nu da 5% ar trebui sa fie inlaturat de catre electorat si electoratul ar trebui sa ceara o crestere de 5%", a spus Spurny, la conferinta "15 ani de la lansarea Ziarului Financiar", organizata la Banca Nationala a Romaniei.
Ulterior, el a nuantat, in afara conferintei, aratand ca orice guvern ar trebui sa asigure cadrul pentru o crestere economica de 2-3% in urmatorii doi ani, pentru ca mai apoi sa ajunga la ritmuri mai inalte de crestere, care sa permita o recuperare a declajului de PIB pe locuitor intre nivelul din Romania si media UE.
"Daca as fi politician in Romania as spune public: trebuie sa indatoram tara la 60% din PIB cat mai repede posibil, asumandu-ne sa construim si sa oferim x mii kilometri de autostrada, sa punem apa si canalizare in tara (...) dar cineva trebuie sa spuna deschis ca aceasta politica de austeritate nu va mai continua", a mai afirmat Spurnz in timpul conferintei.
Potrivit sefului BCR, Romania este cea mai buna alegere din Europa din punct de vedere al costului fortei de munca, aflat la treime din media UE, si al taxarii. In ceea ce priveste dezvolatrea infrastructurii, Spurny afirma ca ar trebui sa reprezinte principalul obiectiv al guvernului.
"Datoria Romaniei costa cat cea a Italiei in prezent, este incredibil, dar este o realizare importanta. Trebuie sa imprumutam bani, pentru ca acum banii sunt disponibili si intrebarea este cat vor mai fi ei disponibili, avand in vedere starea lucrurilor in Europa si la nivel international. Guvernul trebuie sa aiba un singur obiectiv, sa construiasca infrastructura indiferent de cost, cat mai repede posibil, pentru ca asa concurezi cu celelalte tari", a conchis Spurny.
El crede ca un astfel de program ar asigura Romaniei in urmatorii 15 ani un nivel al PIB pe locuitor de 75% din media UE.
Romania a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana, de 1,6%, urmata de Letonia, cu 1,2%, in timp ce economia zonei euro a incetinit la o rata de expansiune de numai 0,1%, dupa ce a iesit in trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungita.
La noua luni, avansul Produsului Intern Brut este de 2,7%. Romania se plaseaza in prezent la jumatate fata de media UE in ceea ce priveste PIB pe locuitor.
Pe acelasi subiect: