Orasul ascuns in care Deutsche Telekom testeaza tehnologii care ar putea fi aduse in Romania
Mai poate invata ceva Romania - numarul patru mondial la viteza internetului fix, de la Germania -, care nici macar nu intra in top 10? Ce spun autoritatile din Friederichschafen, un oras test in care Deutsche Telekom a investit peste 100 milioane de euro.
Dupa aproape cinci ani de investitii ale Deutsche Telekom (DT) in suma de peste 100 de milioane de euro, oraselul de 60.000 de locuitori Friederichschafen este unul dintre cele mai avansate tehnologic din Germania, scrie Ziarul Financiar.
Pentru localitatea aflata aproape de granita cu Elvetia, pe malul lacului Constance, ritmul de dezvoltare al retelelor telecom si al serviciilor asociate s-a dat peste cap (intr-un sens bun) in 2007, cand autoritatile au castigat o competitie initiata de Deutsche Telekom de a desemna un oras in care sa fie investite peste 100 mil. euro in comunicatii pentru a testa noi servicii si produse care apoi sa poata fi extinse si in alte localitati si piete.
Cum arata datele la patru ani distanta? Pentru autoritati si managerii DT implicati in proiect, evolutia proiectului T-City este extraordinara in raport cu alte orase din Germania sau chiar cu performanta tarii in sine din punctul de vedere al vitezei pentru serviciile de date. "Este o infrastructura de internet fix unica in Europa", declara, de altfel, in fata unei delegatii de jurnalisti din Romania, Macedonia si Polonia Ferdinand Tempel, managerul proiectului T-City din cadrul DT.
Nu vei trezi insa nicio emotie unui roman daca-i spui ca in Friederichschafen sunt 38 de hotspoturi WiFi (toate cu plata) sau ca toata localitatea este acoperita de o retea 3G HSDPA si ca 98% din gospodarii au acces la net fix printr-o retea VDSL de mare viteza. In Romania sunt sute de hotspoturi WiFi gratuite, viteza la net e una dintre cele mai mari din lume (locul patru, conform unui top al Akamai realizat la jumatatea anului curent), iar chiar si intr-un mic sat ca Vad din judetul Brasov, spre exemplu, unde desi traiesc doar cateva sute de locuitori, gasesti cel putin 3 retele 3G care asigura viteze mari de descarcare a datelor, si asta pe langa reteaua fixa a Romtelecom si a unui alt operator mai mic de cablu.
De ce e totusi Friederichschafen un oras mai avansat tehnologic decat localitati similare din Romania unde vitezele la net pot fi mai mari? O diferenta usor observabila pentru orice roman si in special orice bucures¬tean este absenta colacilor de cabluri si fibra optica de pe stalpi - care aduc o stabilitate mai mare a retelelor si chiar amplasarea discreta a antenelor de te¬lefonie mobila. Nu este o surpriza pentru o tara renumita pentru ordinea si strictetea cu care sunt aplicate regulile. Ceea ce face cu adeva¬rat diferenta este gama larga de servicii dezvoltate in micul orasel german, cu ajutorul autoritatilor locale si al altor companii private, pe baza retelelor de date construite cu finantarea Deutsche Telekom, un actionar indirect al companiilor romanesti Romtelecom si Cosmote.
Ideea proiectului a fost de a gasi solutii la diferite probleme in conditii reale, intr-un oras digital, spune Ferdinand Tempel, managerul proiectului T-City din cadrul Deutsche Telekom.
Despre ce este vorba? In oras au fost dezvoltate mai multe proiecte, cu zeci de parteneri - printre care si nume mari ca Samsung sau Alcatel Lucent, care acum sunt functionale: de la un sistem inteligent de contoare, care preia automat de la peste 2.000 de gospodarii din Friederichschafen datele privind consumul de energie si apa, pana la aparate care dupa ce masoara glicemia sau tensiunea trimit automat datele catre un portal care poate fi accesat de medici sau un call-center unde oricine poate afla diferite informatii de interes regional - de exemplu ce acte sunt necesare la inmatricularea masinii sau daca gunoiul din gradina poate fi ars sau nu.
Un proiect dezvoltat de Deutsche Telekom impreuna cu compania Bodytel care ar putea ajunge si pe piata din Romania este cel prin care utilizatorii pot achizitiona niste aparate speciale de masurat glicemia, tensiunea sau greutatea, care apoi trimit automat prin intermediul unui telefon mobil datele colectate catre un portal web.
La portalul web pot avea acces si medicul de familie, si rudele si alte persoane carora pacientul le ofera acces.
De ce un asemenea sistem? In cazul diabeticilor, piata va fi asigurata, arata estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii: sunt peste 250 de milioane de diabetici acum la nivel global, dar numarul lor va ajunge la peste 380 de milioane in 14 ani. Apoi, diabeticii nu reusesc sa noteze in fiecare zi datele privind glicemia, chiar daca aceste informatii sunt vitale in prescrierea unui tratament corect.
"Prin sistemul nostru, datele sunt preluate automat imediat ce glicemia este masurata, si pot fi vizualizate de doctori sau de parinti, de exemplu. Nu este nevoie sa fie apasat niciun buton pentru transmiterea datelor", spun reprezentantii BodyTel, care adauga ca evalueaza posibilitatea de a lansa acest sistem si in Romania. Aparatele de masurare a glicemiei si tensiunii arteriale dotate cu tehnologie Bluetooth costa aproximativ 150 de euro iar cel de masurare a greutatii aproximativ 450 de euro.
Citeste si