Se cutremura Europa. Unul dintre cei mai duri critici ai tarilor din sudul zonei euro a ajuns in aceeasi situatie economica precum Spania si Italia
Olanda este in aceeasi situatie ca Spania si Italia din punct de vedere fiscal si are nevoie de scaderea cheltuielilor publice si reforme structurale pentru a revigora economia si a intari increderea investitorilor, potrivit unui grup de economisti care consiliaza guvernul olandez.
Economistii anticipeaza, intr-un raport prezentat marti, ca deficitele bugetare in crestere anticipate pentru acest an si pentru 2013 subliniaza ca statul trebuie sa "prezinte pietelor" masuri credibile. Olanda se numara printre cele patru state din zona euro care au reusit sa-si mentina ratingurile de credit la nivelul maxim triplu A de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara.
Alaturi de Germania, Olanda este unul dintre cei mai duri critici ai nereusitelor marcate de statele din sudul zonei euro in privinta atingerii tintelor de reducere a deficitelor bugetare.
Economistii CPB sustin ca Olanda a ajuns intr-o situatie asemanatoare cu cea a tarilor de la periferia zonei euro, fiind nevoita sa impuna masuri de austeritate in paralel cu politici de stimulare a cresterii economice.
"Olanda se confrunta cu aceleasi probleme ca Italia si Spania. Taierile sunt necesare in egala masura in aceste tari pentru a readuce sub control balanta bugetului de stat, iar simultan trebuie implementate reforme care sa garanteze cresterea economica", se spune in raport.
CPB estimeaza un deficit bugetar de 4,6% din PIB pentru Olanda in 2012 si 2013, in absenta unor masuri de reducere a cheltuielilor. Grupul recomanda, ca exemple de masuri care ar stimula cresterea economica, ridicarea varstei minime de pensionare, limitarea unor returnari fiscale pe platile aferente dobanzilor la credite ipotecare si reducerea transferurilor sociale din zona somajului si disponibilizarilor.
Olanda a avut in anul 2010 un deficit bugetar de 5,1% din PIB pe metodologia ESA 95, fata de 5,6% din PIB in 2009, dupa un excedent de 0,5% din PIB in 2008. Potrivit estimarilor guvernului de la Amsterdam, deficitul bugetar va fi de 4,5% din PIB in acest an si in 2013, depasind pragul UE de 3% din PIB timp de cinci ani consecutivi, dupa ce economia olandeza a intrat in recesiune in a doua parte a lui 2011 pentru cea de-a doua oara in trei ani.
Estimarile inaintate de think tank-ul CPB sunt luate in calcul de guvernul de la Amsterdam in stabilirea politicilor fiscale, noteaza Reuters.