Ministrul Finanțelor se aşteaptă ca anul viitor să fie unul dificil, dar nu la fel de dificil ca acest an: ”Am început deja prefinanţarea pentru 2021”
Florin Citu
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat miercuri că se aşteaptă ca anul 2021 să fie unul dificil, dar nu la fel de dificil ca acest an, menţionând că, acum, când tragem linie, "împreună am reuşit să trecem peste această perioadă".
"În ceea ce priveşte economia şi finanţele, în primul rând cred că este primul an după mult timp în care am terminat, chiar dacă a fost un an dificil. Finanţarea deficitului, plus ce aveam datorii din trecut s-a făcut. Deja suntem în noiembrie şi am terminat. Am început prefinanţarea pentru anul viitor. Ne pregătim să avem finanţarea pentru anul viitor fiindcă şi anul viitor ne aşteptăm să fie un an dificil, nu la fel de dificil ca anul acesta. Deci, în condiţiile acestea eu zic că ne-am descurcat foarte bine, dar nu singuri pentru că am luat o decizie la începutul anului, aceea de a fi partenerul transparent al sectorului privat, iar sectorul privat a răspuns exact pe măsură: şi-a plătit taxele la timp într-o perioadă dificilă - cei care au putut, pe ceilalţi i-am ajutat, le-am reeşalonat datorii, dar împreună - şi de aceea le mulţumesc tuturor - am făcut o echipă în acest an dificil", a spus Florin Cîţu, la Financial Intelligence Awards Gala 2020.
Ministrul Finanţelor a subliniat că "lucrurile au fost dificile" dar, când tragem linie, "împreună am reuşit să trecem peste această perioadă.
"Mulţumesc de fiecare dată când am ocazia pentru că a fost greu, dar eu spun că am trecut bine peste această perioadă. Ţineţi minte la începutul anului ce estimări erau pentru România şi unde suntem acum, mai ales că am avut şi evaluări ale agenţiilor de rating. Lucrurile au fost dificile dar, eu zic că acum, când tragem linie, împreună am reuşit să trecem peste această perioadă dificilă", a mai spus Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior. Contracţia economică luată în calcul la rectificare este de 4,2%.
Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.
Pe acelasi subiect: