Ministrul Finantelor: Romania va solicita incheierea unui nou acord cu FMI anul acesta
Romania se pregateste pentru un nou acord cu Fondul Monetar International. Ministrul Finantelor va face o solicitare inca de anul acesta. "Nu mai avem nevoie de niciun dolar de la FMI", dar un acord ar fi bun pentru a continua reformele, spune Victor Ponta. Si Banca Nationala anunta ca sustine incheierea unui nou acord cu Fondul.
Actualul acord cu FMI a expirat la termenul stabilit, pe 26 septembrie.
Victor Ponta, premier: "Daca ma intrebati pe mine, in conditiile in care nu mai avem de dat niciun dolar, nu avem nevoie de niciun dolar de imprumutat de la FMI, dar un acord cu institutiile financiare internationale, intr-o regiune atat de tulburata, in care doar Romania merge foarte bine, e mai degraba bun".
Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "Aceasta decizie PNL a luat-o de ceva vreme. Am spus public pozitia noastra de continaure a acestui acord. Pentru noi in mod cert este un lucru benefic"
In schimb, Liviu Dragnea si Victor Ponta spun ca este nevoie de o noua runda de consultari politice, inclusiv cu presedintele, inainte de a lua decizia finala.
Liviu Dragnea, presedinte interimar PSD: "Guvernul trebui sa prezinte o motivare serioasa. Si daca vrea un acord cu FMI si daca nu vrea un acord cu FMI. Partidele au doua variante, sa devina specialisti la datul cu parerea, fara sa aiba nicio analiza la baza sau pe baza unei analize serioase sa ia o decizie politica."
Ministrul Finantelor n-a mai asteptat raspunsul partidelor si a anuntat deja ca Romania va solicita cu siguranta inca de anul acesta incheierea unui nou acord cu FMI.
"Cu siguranta vom solicita, in mod oficial, FMI, in cursul acestui an, sa demaram negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi incheiat si fara participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite", a explicat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finantelor a mai spus ca, in prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in calcul majorarile de salarii planificate in sectorul public.
Chiar daca sunt incluse si aceste majorari, deficitul bugetar va fi mai mic de 3%, a subliniat el.
Ar fi al patrulea acord consecutiv. Primul incheiat in 2009 a presupus un imprumut de 13 miliarde euro. Atunci s-au luat si cele mai dure masuri. Majorarea TVA-ului, reducerea salariilor bugetarilor si disponibilizari masive. Al doilea a fost de tip preventiv. Guvernul si-a asumat sa faca reforma in sanatate si sa restructureze companiile de stat. Si a inceput procesul de liberalizare al electricitatii si gazelor naturale, care a adus scumpiri. Al treilea s-a axat pe restructurarea si privatizarea marilor companii de stat. Romania nu a avut nevoie sa acceseze sumele puse la dispozitie in ultimele doua acorduri.
Banca Nationala spune ca isi doreste incheierea unui nou acord, tinand cont de contextul international imprevizibil.
"Banca Nationala precizeaza ca agreaza incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International, tinand cont de contextul international imprevizibil si pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice".
Radu Craciun - economist sef BCR: "Din punct de vedere strict economic n-ar trebui sa fie nevoie, dar pe de alta parte FMI a mai avut si un rol de gardian al macrostabilitatii. Intrebarea e daca suntem in stare sa ne conducem singuri acum fara a avea un gardian sau nu"
Fondul Monetar spune ca este pregatit sa inceapa discutiile cu autoritatile romane, dar precizeaza ca restructurarea companiilor de stat a batut pasul pe loc in a doua parte a actualului acord si ca va tine cont de aceste restante in cazul unor noi negocieri. In plus, oficalii FMI atrag atentia ca politica fiscala este volatila, motiv pentru care si-au pierdut o parte din increderea in autoritatile romane. Aluzie la multiplele taieri de taxe, cuplate cu majorari de zeci de procente ale salariilor, propuse in ultima perioada de guvern.