Ministrul Economiei: "Romania trebuie sa isi intensifice exporturile si sa se deschida spre alte piete"
Varujan Vosganian
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca Romania trebuie sa isi intensifice exporturile, dar sa se deschida si spre alte piete, iar acest demers este unul pe care il vor face toate tarile din Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.
Oficialul a declarat, vineri, la Mamaia, ca exporturile Romaniei se ridica la 45 de miliarde de euro si ca trei sferturi din produsele exportate sunt manufacturate.
"Romania are cativa pasi foarte importanti de facut in privinta exporturilor. S-a spus ca Romania vinde fier vechi, lemn si grane si doar atat, nu e adevarat, trei sferturi din exporturile romanesti sunt produse manufacturate din care aproape 50 la suta automobile, piese auto si diverse alte componente. Exporturile sunt de circa 45 de miliarde de euro fata de un PIB de 140 de miliarde de euro, s-ar zice ca e mult, nu e adevarat pentru ca exporturile nu pot fi comparate cu PIB-ul, PIB-ul e valoare adaugata, exportul e valoarea intreaga, trebuie sa ne raportam la cifra de afaceri din economie. Cifra de afaceri din economie e mai mult decat dublul PIB-ului si atunci veti vedea ca exporturile sunt la 12-15 la suta din cifra de afaceri a economiei ceea ce inseamna ca exporturile trebuie inca o data jumatate daca nu dublate fata de valoarea intreaga a economiei nationale", a precizat Varujan Vosganian.
El sustine ca pentru acest lucru trebuie reorientate exporturile si tara noastra trebuie sa se deschida spre noi piete.
"Noi suntem captivi in Uniunea Europeana. A fost o captivitate care a fost necesara la un moment dat, e o captivitate cu zabrele de aur, dar e totusi captivitate. Noi suntem in Uniunea Europeana, toate tarile, intr-un fel de sinergie a crizei, atunci cand o tara are criza celelalte tari nu o atenueaza, ci se contamineaza. Toate tarile Uniunii Europene au acum aceasta sarcina de a se deschide catre terte piete, veti vedea din toamna acestui an cateva programe care pentru a fi intelese de toata lumea se vor chema Go to Vietnam, Go to Indonesia, Go to Latin America, dar care in esenta vor incerca sa extinda relatiile noastre externe cu terte piete. Acum semnam si un parteneriat cu Camera de Comert a Romaniei si cu Uniunea Nationala a Camerelor de Comert in care reprezentantele pe care ei le-au creat vor deveni parte a structurilor noastre, deci noi acceptam initiativele sectorului privat ca parte a retelei comerciale romanesti", a afirmat ministrul Economiei.
De asemenea, el considera ca Departamentul de Comert Exterior este in suferinta, avand in prezent 130 de salariati si doar 80 de reprezentanti in strainatate, fiind zone intregi ramase neacoperite.
"Departamentul de Comert Exterior mai are 130 de salariati si mai are 80 de reprezentanti in strainatate. Imaginati-va in toata Asia de Sud-Est, Australia, de la Wellington si pana la Hanoi, Jakarta, Bangkok nu avem niciun reprezentant. Avem unul la Singapore. Apoi in Malaezia, Thailanda, Cambodgia, Australia, Noua Zeelanda nu avem niciun reprezentant. In Africa avem reprezentanti ca pe vremea lui Livingstone, avem reprezentati la Tanger, la Tunis, Alexandria si unul in Capetown, restul Africii e un continent inca nedescoperit de diplomatia economica romaneasca, iar aceste lucruri trebuie schimbate din radacini", a precizat ministrul Economiei.
El a fost prezent, vineri, la forumul "Reindustrializarea Romaniei. Mediul de afaceri. Finantari", organizat de revista Finante si Afaceri cu sprijinul Ministerului Economiei si ASPES, in statiunea Mamaia.
Pe acelasi subiect: