Lovitura pentru romanii din Italia. Cum ii obliga Fiscul de la Roma sa plateasca impozit pentru casele din Romania
Legea ii afecteaza si pe cetatenii straini, implicit pe romanii rezidenti in Italia care trebuie astfel sa plateasca statului italian o diferenta de impozit pentru locuinta din Romania.
Notificarea a fost transmisa romanilor rezidenti in Italia in baza unui Decret-Lege emis anul trecut de catre Guvernul de la Roma, denumit "Dispozitii urgente pentru crestere, echitate si consolidarea conturilor publice" si care introduce un impozit pe valoarea imobilelor din strainatate perceput tuturor proprietarilor rezidenti in Italia.
Dupa ani de munca printre straini, romanii din Italia se trezesc impovarati de impozite, prinsi intr-un malaxor care abia le mai permite sa traiasca de azi pe maine.
Ca sa scoata tara din criza, guvernul Monti taxeaza tot ce se poate. A introdus anul acesta o taxa pentru a doua locuinta, iar legea cu pricina nu face distinctie intre cetatenii italieni si rezidenti. Asa se face ca romanii ajung sa plateasca in Italia impozite si pentru proprietatile pe care le au in Romania.
In comunitatea romaneasca din Italia aproape ca nu se mai vorbeste despre altceva.
"Nu sunt de acord, pentru ca deja se percep taxe pe profit. Eu o casa mi-o cumpar in Romania din profitul care deja mi-a fost impozitat", a spus Iulian Braniste, om de afaceri in Italia.
Pentru o locuinta in valoare de 30.000 de euro in Romania, ai nostri trebuie sa cotizeze la vistieria Italiei cu 198 de euro pe an. Pentru multi e picatura care umple paharul.
"Inainte era mai bine, acum e rau, multe taxe, te cam obliga sa inchizi, sa fugi acasa, si acasa nu stiu de ce o sa dam" , a spus Costel Lipan, muncitor in constructii.
Cel mai grav afectati de dorinta guvernului de a strange bani la buget cu orice pret sunt romanii care si-au deschis mici afaceri. Acestia ajung sa dea statului chiar si doua treimi din cat castiga. De exemplu, din 30.000 de euro facturati, ramai cu 9.000.
Situatia e cu atat mai ingrijoratoare cu cat e vorba de un fenomen masiv.
''Avem in Lombardia 8.144 firme individuale, cu titulari romani, care activeaza in agricultura, servicii, comert'', a spus Benedetta Cosmi, secretar Federatia micilor intreprinzatori.
"Din punct de vede financiar, fiscal, e dezastruoasa, muncim numai ca sa platim taxele. Eu am inchis activitatea", a marturisit Robert Raducescu, intreprinzator in Italia.
In aceeasi situatie sunt si intreprinzatorii italieni, iar asta face ca nici romanii care lucreaza pentru altii sa nu o duca mai bine. Fie muncesc la negru, fie se trezesc ca figureaza in acte ca asociati si trebuie sa-si plateasca singuri contributiile catre stat.