Peste 20 de miliarde ne da Uniunea pe degeaba, dar noi nu ne-am apucat serios de scris proiecte, chit ca ne lipsesc autostrazile, scolile se darama pe elevi, iar spitalele sunt vai de ele. Ce sa-i faci daca avem functionari indolenti, firme capusa care controleaza piata si parlamentari plictisiti. Chiar si astazi, cand ar fi trebuit sa il voteze pe noul ministru al Afacerilor Europene, au tratat povestea ca pe o gluma.
Prima mare problema a zilei au avut-o democrat-liberalii. Parlamentarii lor erau prea putini pentru vot, asa ca au cerut o pauza care, presedintelui Senatului i s-a parut lunga cat o zi de post.
Pe holuri, cei din opozitie aveau motiv de sarbatorit. Este ziua presedintelui PSD, felicitat inclusiv de Emil Boc.
Cand s-au strans iar in plen, premierul l-a prezentat pe noul ministru - Leonard Orban, fost consilier prezidential si comisar european pentru multilincvism intre 2007 si 2010.
Fara votul opozitiei, noul ministru a primit incuviintarea Parlamentului. Leonard Orban le-a multumit alesilor pentru incredere si le-a spus ca este constient de responsabilitatile pe care si le asuma.
La depunerea juramantului de catre Orban, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu ministrii poarta vina in ceea ce priveste rata scazuta de absorbtie a fondurilor UE, ci functionarii publici care sunt fie incompetenti, fie corupti.
El a mentionat ca cei care se plang de faptul ca "saracii" functionari publici isi pierd locurile de munca ar trebui sa recunoasca faptul ca exista multi reprezentanti ai acestei categorii care sunt incompetenti.
Basescu a spus ca nu ministrul trebuie sa stie proceduri sau sa rasfoiasca dosare ale proiectelor din bani europeni, ci functionarii publici au aceasta datorie.
Orban isi va incepe mandatul de ministru de la o realitate deloc magulitoare pentru tara noastra. Romania se afla pe ultimul loc in UE la capitolul atragerii banilor europeni, mult in spatele unor tari precum Letonia, Cehia, Slovenia, Estonia,
Ungaria si chiar Bulgaria.
Daca in urmatorii doi ani lucrurile vor continua sa se miste la fel de prost, vom da cu piciorul multor miliarde de euro. Si asta in conditiile in care Guvernul imprumuta bani pentru a plati pensii, iar pentru investitii s-a ajuns deja la fundul sacului.
In cifre seci, din cele circa 20 de miliarde ramase la dispozitia Romaniei pana in 2013, noi am luat doar 3 miliarde, adica 15%. Marea problema pare a fi modul in care facem - sau mai bine zis - nu stim sa facem proiecte. Peste 30 de mii de dosare au fost depuse din 2007 pana in prezent, mai bine de doua treimi fiind respinse din diferite motive.
Ce obiective va avea Ministerul Afacerilor Europene
Obiectivul principal, al noului minister, este accelerarea utilizarii fondurilor europene. Misiunea va fi sa reusim astfel sa aducem mai multi bani europeni in Romania. Din cele peste 19 miliarde de Euro puse la dispozitia noastra de Uniune pe perioada 2007-2013, am folosit pana acum un singur miliard, adica 5% din total.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, anterior, la Suceava, ca modificarea structurii Guvernului prin infiintarea unui nou minister nu presupune ca toti ministrii sa fie reaudiati in comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie sa obtina 235 de voturi in Parlament.
Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului si, probabil, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, nu si autoritatile de management, urmand sa fie condus de o persoana cu rang de ministru.
Leonard Orban a fost, in perioada 2001-2004, negociator-sef adjunct al Romaniei cu Uniunea Europeana, iar din decembrie 2004 pana in aprilie 2005 a fost negociator-sef cu Uniunea Europeana.
Citeste si
Bancile franceze, in criza de incredere: Siemens a retras jumatate de miliard de euro, iar chinezii au blocat tranzactiile valutare cu Societe Generale si UBS
KFC Romania se extinde. Cel mai nou restaurant, investitie de 600.000 euro