Isarescu: "Locurile de munca ajuta economia. Sa le stimulam mai bine, joburile sunt o problema serioasa, la fel si migratia"
Mugur Isarescu. Sursa foto: Mediafax
UPDATE: Guvernatorul BNR sustine ca sunt doi factori esentiali care contribuie la cresterea PIB-ului Romaniei, respectiv locurile de munca si productivitatea, iar Guvernul si companiile din tara ar trebui sa le stimuleze mai bine. Totodata, Mugur Isarescu a atras atentia, in cadrul unei conferinte de presa din aceasta saptamahna, ca Romania inregistreaza o crestere demografica negativa din `90 incoace, la care se adauga migratia romanilor peste granite, ceea ce este o problema foarte serioasa pe termen lung.
"Ce trebuie sa facem pentru a avea o crestere economica mai accelerata? Sa iesim dintr-un nivel de 2%, avem cam 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent, 2% inflatie si 2% crestere economica, am vrea ca unul din cei patru de 2%, cresterea economica, sa se dubleze, fara ca ceilalti trei de 2% sa nu se strice, sa ramanem cu 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent - poate sa fie si mai mare, dar nu cu mult, pentru ca atunci trebuie sa platesti datoriile - si 2% inflatie, pentru ca asta inseamna stabilitate, incredere, capacitatea de a-ti dezvolta planul viitor", a afirmat Isarescu la seminarul "Romania investitiilor. Romania Dezvoltarii", organizat la BNR.
Seful bancii centrale a comentat ideea, "indrazneata, interesanta", ca ar trebui introdus in constitutie un nivel minim de crestere economica de 5%, iar in cazul in care n-ar fi atins Guvernul sa-si dea demisia, relateaza Mediafax.
"Am reactionat si eu si alti colegi economisti subliniind ca aceasta crestere economica nu depinde de un clic si am lansat o intrebare simpla, fundamentala, ca cei care au lansat ideea sa verifice daca in vreo constitutie din lume, peste 200, exista o asemenea prevedere. Ce reflecta insa o asemenea propunere indrazneata? Reflecta o preocupare, la modul cel mai sincer, sa asiguram o crestere economica rapida pentru ca vrem sa recuperam decalajul fata de celelalte tari din UE", a spus Isarescu.
El a explicat ca sunt doi factori esentiali care contribuie la cresterea PIB-ului potential, respectiv locurile de munca si productivitatea, care ar trebui stimulate.
Guvernatorul a atras atentia ca, din 2008 pana in prezent, se observa o fractura in aspectul demografic al Romaniei, avand in vedere ca dupa anii '90 a aparut o "crestere demografica negativa", la care se adauga migratia romanilor peste granite, reprezentand o problema serioasa pe termen lung daca nu se iau masuri, afectand factorul munca.
"Un factor esential al cresterii economice, locurile de munca, are o problema serioasa", a spus Isarescu, aratand ca romanii se vor intoarce in tara doar daca vor fi create locuri de munca.
In ceea ce priveste productivitatea, el a mentionat ca depinde de mai multi factori, precum calitatea muncii, management si investitii. "Dupa ce in 2006-2008 am avut medie de sase miliarde de euro pe an, cu varfurile din 2006-2008 de 10-13 miliarde euro pe an, investitiile straine s-au dus apoi spre doua miliarde de euro. Nu spun ca singura sursa de investitii sunt cele straine, dar singura noastra sansa este ca asemenea cadere a investitiilor straine sa fie compensata de altceva. Noi am sperat ca dupa 2008-2009 o sa compensam cu fonduri europene, dar am ramas mai degraba cu un vis", a mai spus Isarescu.
Referindu-se si la relatia dintre banci si economia reala, guvernatorul l-a parafrazat pe scriitorul Marin Preda, spunand ca "daca incredere nu e, nimic nu e, nu putem spera la redresarea economiei romanesti".
"Scopul este sa redam increderea intre cele doua sectoare esentiale ale economiei, sectorul financiar si economia reala", a conchis guvernatorul.
Pe acelasi subiect: