Romania fragmentata. Isarescu: “Intre zonele de dezvoltare sunt decalaje foarte mari, din cauza lipsei infrastructurii”. Regiunea care concureaza cu Berlinul
Bucuresti
Zona Bucuresti-Ilfov este singura din Romania care se ridica la nivelul de dezvoltare din vestul Europei, celelalte fiind mult intarziate din cauza lipsei infrastructurii, a declarat guvernatorul BNR. Mugur Isarescu.
Prezent la o dezbatere organizata de Academia Romania, Mugur Isarescu a explicat ca intre zonele de dezvoltare ale Romaniei sunt decalaje foarte mari, singura care se aprope de Berlin, de exemplu, fiind zona Capitalei.
In afara de Bucuresti-Ilfov, si zonele de dezvoltate din vestul si centrul tarii au inregistrat progrese importante in ultimii ani, in contextul unor investitii straine importante.
”Decalajele dintre zonele de dezvoltare ale Romaniei au ramas adancite. Au aparut poli de competitivitate regionala si zone de saracie. Zona Bucurestiului este peste media europeana si aproape de media zonei Berlin. Vestul si centrul tarii s-au dezvoltat avand drept catalizator investitiile straine. In schimb, estul si sudul tarii au realizat progrese modeste”, a declarat Isarescu, citat de News.ro.
Guvernatorul a atras atentia ca principalul motiv pentru care exista aceste decalaje, care se adancesc de la an la an este lipsa infrastruturii care sa lege regiunile istorice ale tarii. In plus, Isarescu considera ca politica fiscala a zonei euro trebuie intarita.
”Politica fiscala nu a fost respectata de la inceput chiar de tari mari. O masa nu poate sa stea pe un singur picior, al politicii monetare. Mai trebuie inca un picior cel putin, politica fiscala”, a afirmat guvernatorul.
Isarescu a avertizat si asupra eforturilor de realizarea a convergentei economice care trebuie realizate de catre autoritatile din Romania inainte de adoptarea monedei euro.
Guvernatorul a subliniat si ca estimarea Fondului Monetar International (FMI), potrivit careia economia Romaniei ar putea creste, in mod sustenabil, cu 4,5% pe an,se poate realiza doar in contextul unei absorbtii puternice a fondurilor europene.
Capitala, motorul cresterii economice a Romaniei
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o crestere economica de 5,5% pentru regiunea Bucuresti - Ilfov, in acest an, cea mai mare dintre toate regiunile din tara, aceasta urmand sa scada in 2017 si 2018 la 4,3% si in 2019 sa urce la 4,6%.
Produsul Intern Brut Nominal este estimat la peste 205,9 miliarde lei pentru aceasta regiune, fiind mai mult decat dublu fata de fiecare regiune in parte.
Pozitia a doua in ceea ce priveste cresterea economica este detinuta de regiunile Vest si Nord-Vest cu cate 5,2%, iar cea de-a treia de Nord-Est cu 5%.
Urmatoarele pozitii ocupate de Centru, cu 4,5%, Sud Muntenia, cu 4,3%, Sud-Est, cu 3,8%, si Sud - Vest Oltenia, cu 3,3%.
La 10 ani de la aderare, Romania are trei dintre cele mai sarace regiuni din UE
Potrivit Eurostat, trei regiuni din Romania au un PIB pe cap de locuitor de sub 50% din media Uniunii Europene si anume Nord-Est, Sud-Est Oltenia si Sud-Muntenia, in timp ce cel mai ridicat nivel, de 580% din medie, este in Inner London-West.
Cele mai scazute nivele ale PIB pe cap de locuitor din Uniunea European sunt in ordine in regiunile Severozapaden, Bulgaria (29%), Mayotte, Franta (32%), Severen tsentralen si Yuzhen tsentralen, in Bulgaria (ambele cu 33%) si Nord-Est, in Romania (34%), noteaza News.ro.
Dintre cele 19 regiuni din UE cu un PIB de sub 50% din media UE, cinci sunt din Bulgaria, cate patru in Ungaria si Polonia, trei in Romania, doua in Grecia si una in Franta.
In Romania, regiunea Sud-Est Oltenia are un PIB pe cap de locuitor de 40% din media UE si Sud-Muntenia de 47%.
Intre regiunile europene cu cele mai ridicate niveluri ale PIB pe cap de locuitor se mai afla Marele Ducat al Luxemburgului, cu un PIB pe cap de locuitor de 264%, Hamburg, din Germania (206%), Bruxelles, Begia (205%) si Bratislava, Slovacia (188%).
In UE exista 20 de regiuni cu un PIB pe cap de locuitor mai mare cu peste 50% fata de media europeana. Dintre acestea, cinci sunt din Germania, patru din Marea Britanie, cate doua din Olanda si Austria si cate una din Belgia, Cehia, Danemarca, Franta, Slovacia, Suedia si Marele Ducal al Luxemburgului.
Pe acelasi subiect: