Isarescu, despre FMI: Suntem pregatiti pentru orice scenariu, dar negocierile merg bine. Vorbim luni
Banca Nationala a Romaniei este pregatita pentru eventualitatea in care Romania va intrerupe inainte de termen acordul cu FMI, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, aratand, insa, ca negocierile merg bine si nu va face alte comentarii inainte de conferinta FMI, programata pentru luni.
"Noi suntem pregatiti pentru orice scenariu, dar eu stiu ca negocierile merg bine si nu ne antepronuntam. Cei de la FMI vor avea o conferinta de presa luni. Vorbim dupa", a spus Isarescu, intrebat daca exista riscuri pentru Romania in eventualitatea incheirii acordului FMI inainte de termen, in septembrie acest an.
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat miercuri ca Guvernul va avea vineri cea mai importanta intalnire cu FMI, la care vor participa toti ministrii, pentru "a incerca sa ajunga la un consens" cu expertii Fondului, atunci urmand sa se stie "daca va mai fi sau nu in continuare un acord".
"Cea mai importanta intalnire, cu toti ministrii, si momentul in care vom incerca sa ajungem la un consens va fi vineri. Probabil vineri seara sau sambata dimineata vom sti daca avem sau nu in continuare un acord, in conditiile in care, bineinteles, sa le agream impreuna", a spus Valcov.
Delegatia FMI a inceput marti vizita in Romania, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, aprobat in septembrie 2013.
Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009. Ultima misiune FMI la Bucuresti de evaluare a acordului a fost in iunie a anului trecut, cand Guvernul si Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fara o scrisoare de intentie.
In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa, el adaugand ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa incheierea "cu bine" a acordului existent.
O misiune tehnica a creditorilor internationali a mai fost prezenta in Romania intre 2-10 decembrie, insa exclusiv pentru discutii privind bugetul pe 2015.