Investitorii germani: Romania, mai atractiva decat Ungaria, dar mai putin decat Lituania. Puncte tari si puncte slabe
Romania este mai atractiva decat Ungaria, Bulgaria sau Ucraina pentru investitorii germani. Este insa mai putin bine vazuta de catre acestia in comparatie cu Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia, Lituania sau Letonia, arata un sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Germana.
"89% dintre cei chestionati ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. In ciuda unor probleme, asteptarile investitorilor au fost indeplinite. De asemenea, 54% dintre participanti considera situatia actuala a firmei ca fiind satisfacatoare, 42% ca fiind buna. Majoritatea sunt de parere ca acest lucru va ramane neschimbat si in 2012", potrivit datelor din comunicatul Camerei de Comert si Industrie Germana in Romania (AHK Romania).
In tara noastra, desi salariile au crescut, costurile cu forta de munca raman foarte scazute in comparatie cu Germania. Nemultumirile firmelor germane fata de regiune, se refera mai ales la coruptie, predictibilitatea politicilor economice, siguranta juridica si transparenta in licitatiile publice. Rezultatele sunt mai slabe decat cu un an in urma, iar Romania se afla la aceste capitole sub media ECE.
"Europa Centrala si de Est este una din regiunile europene care inregistreaza cea mai dinamica crestere, ceea ce pentru firme din Germania inseamna un potential de piata ridicat. In tarile din aceste regiuni, firmele germane au investit pana in prezent circa 105 miliarde de euro - o zecime din totalul investitiilor directe germane. In Romania, investitiile directe germane s-au situat la sfarsitul anului trecut la peste 5,6 miliarde de euro, conform datelor Bancii Federale Centrale", se mentioneaza in comunicat.
Pentru multe firme internationale, investitiile in Europa Centrala si de Est sunt indispensabile si, dupa cum arata sondajul, rentabile. In medie, patru din cinci firme ar investi din nou in "tara-gazda".
Asteptarile pozitive se reflecta si in intentiile de investitii si in ce priveste angajarile. In majoritatea tarilor firmele intentioneaza sa angajeze personal.
Pozitive sunt si raspunsurile in ce priveste planurile de investitii. Ca un avantaj al regiunii vad majoritatea potentialul fortei de munca. Mai ales costurile scazute au fost apreciate ca fiind un avantaj al amplasamentului investitional.
La chestionarul realizat in luna martie au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii si comert. Acesta este parte a unui chestionar de conjunctura al Camerelor de Comert si Industrie Germane din strainatate, regiunea Europa Centrala si de Est. Peste 1.300 de firme au participat la el.
Sursa: Mediafax