Problemele financiare si de mediu din comunitatile din Transilvania isi vor gasi rezolvarea prin dezvoltarea unor mici afaceri sustenabile, finantate de Citi Bank si Fundatia Mihai Eminescu Trust.
 
Proiectul „Sprijin pentru intreprinzatorii din mediul rural pentru o viata sustenabila in Transilvania”, in valoare de 100.000 de dolari, a fost finantat de Citi Foundation si a adus imbunatatiri in nivelul de trai a peste 200 de localnici.
 
Una dintre principalele activitati desfasurate a fost legata de dezvoltarea unei mici fabrici pentru productia de peleti organici, in zona Medias. In prezent, linia de productie este pregatita pentru operare, deschiderea oficiala a fabricii urmand sa aiba loc in curand.

De asemenea, mestesugarii locali au beneficiat de training profesional legat de confectionarea si comertul cu bunurile traditionale, care promoveaza natura, istoria si cultura zonei.   

"Acum, eu si familia mea suntem pregatiti sa conducem afacerea"
 
„In 2010 am inceput sa lucrez cu Mihai Eminescu Trust. La inceput, a fost doar pentru mici obiecte de mobilier, iar apoi am inceput sa producem biocombustibili din lemn. Treptat, am stabilit o serie de obiective, am facut o lista cu echipamentele necesare, iar acum eu si familia mea suntem pregatiti sa conducem aceasta afacere. Eu provin dintr-o familie de tamplari, tatal meu a lucrat cu lemnul toata viata, la fel si fratii mei si de aceea dorim sa pastram aceasta traditie”, a povestiti tamplarul Emil Ganea, din Mosna, judetul Sibiu, beneficiar al acestui proiect.

Pentru a dezvolta zona rurala din judetul Sibiu, proiectul a sprijinit, in ultimii doi ani, productia locala de caramida si tigla, prin prelucrarea materialelor in cuptoare traditionale.

Totodata, in mai multe sate din Transilvania, s-au tinut cursuri teoretice si practice despre tamplaria traditionala, executia de scari interioare, restaurare, conservare si agroturism. 45 de localnici din 7 sate au fost pregatiti in agroturism.
 
„Avem incredere ca acest parteneriat a reusit sa puna bazele unei comunitati rurale active, printr-o investitie continua in bunuri, abilitati si speranta pentru un viitor mai bun”, a afirmat directorul de comunicare al Citibank Romania, Cristina Staiculescu.
 
„Mihai Eminescu Trust va sprijini in continuare micii mestesugari din Transilvania, in vederea dezvoltarii afacerilor locale, cu scopul de a castiga mai multi clienti pentru produsele lor si de a promova un stil de viata sanatos in comunitatile in care traiesc”, a spus si vice-presedintele al fundatiei Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend.
 
Citibank este prezenta pe piata romaneasca din 1996. Institutia bancara furnizeaza produse si servicii financiare companiilor nationale si internationale, companiilor mici si medii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice.

Citi Foundation colaboreaza cu diversi parteneri in vederea microfinantarii si dezvoltarii antreprenoriale pentru a sprijini programe de protectie a mediului.

Mihai Eminescu Trust isi desfasoara activitatea in satele saxone din Transilvania, valorificand istoria si bogatia culturii acestora, venind in intampinarea problemelor create de emigrarea in masa a localnicilor saxoni in Germania, in anul 1990.