Inflatia a scazut in octombrie. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult
Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit produsele de morarit (1,14%), fasolea (2,95%), carnea de porc si de pasare (peste 1%) si branza (1%).
Rata anuala a inflatiei a coborat sub 5% in acest an, dupa ce in luna octombrie preturile au crescut cu 0,29%, fata de majorarea de 1,18% inregistrata in septembrie, potrivit datelor anuntate astazi de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, inflatia a ajuns la 4,96% in acest an, iar majorarile de preturi din octombrie au fost de 0,29%. In septembrie, rata anuala a inflatiei atinsese maximul din acest an, 5,33%.
"In luna octombrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%", se arata intr-un comunicat al INS.
Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit produsele de morarit (1,14%), fasolea (2,95%), carnea de porc si de pasare (peste 1%) si branza (1%). De asemenea, gazele s-au scumpit cu 2,33%, intrarea la cinematografe, teatre si muzee a fost mai scumpa cu 1%, iar preturile serviciilor telefonice si transportului aerian s-au majorat cu cate 1,29%.
"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (noiembrie 2011 - octombrie 2012) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2010 - octombrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,2%", se mai arata in comunicatul INS.
Potrivit raportul Guvernului privind situatia economica pe anul 2012, publicat in octombrie, inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente, existand si incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut.
Mai multe despre:
#inflatie#cresterea preturilor
Pe acelasi subiect: