In premiera, deficitul bugetar ar putea fi limitat la 3%. Imprumuturile straine se fac doar pentru investitii
Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB, se arata in proiectul de lege de revizuire a Constitutiei, facut public de Administratia prezidentiala. In plus, statul se poate imprumuta doar pentru proiecte de investitii.
In proiect a fost introdus un nou articol, dupa articolul 138, referitor la plafonarea deficitului bugetar si la datoria publica.
"Statul trebuie sa evite deficitul public excesiv si deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB", se arata la alineatul 1 al articolului.
Pe de alta parte, potrivit alineatului 2, "imprumuturile externe pot fi contractate numai in domeniul investitiilor".
La acelasi articol, 138 (prim), se prevad si exceptiile: "In cazul producerii unor catastrofe naturale sau ivirii unor situatii exceptionale cu impact negativ asupra finantelor publice, valorile maxime prevazute la alineatul 1 pot fi depasite, cu acordul majoritatii membrilor Parlamentului, numai daca depasirea poate fi compensata in maximum trei ani (alineat 3 - n.r.)".
De asemenea, "prin derogare de la dispozitiile alineatului (2), pentru prevenirea consecintelor unei calamitati naturale sau ale unui dezastru deosebit de grav, cu acordul majoritatii membrilor Parlamentului, pot fi contractate si alte imprumuturi externe (alineat 4 - n.r.)".
Vezi toate modificarile Constitutiei pe StirileProtv.ro.
Cine raspunde pentru depasirea deficitului?
Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in cazul nerespectarii de catre Guvern a prevederii privind deficitul bugetar si a datoriei publice, potrivit proiectului de revizuire a Constitutiei, premierul ar fi primul care ar trebui sa rapsunda. "Deci, acolo trebuie sanctiune penala pentru nerespectarea Constitutiei. La fel cum presedintele, prin nerespectarea Constitutiei, se suspenda si se merge la referendum, si Guvernul va trebui sa aiba descrisa raspunderea penala pentru fiecare element de nerespectare a Constitutiei, intr-o Lege a raspunderii Guvernului", a afirmat Basescu.
El a mai sustinut ca "primul care raspunde este prim-ministrul". "Sunt ministri care au atributiuni pe sectorul financiar. Spre exemplu, ministrul de Finante si prim-ministrul", a mai mentionat Traian Basescu.