Imprumutul de la FMI a salvat Romania, dar nu a rezolvat problemele economice
In primavara anului 2009, cu mult inainte de Grecia, Romania a primit un ajutor crucial de la FMI si UE pentru a depasi criza economica. Un an mai tarziu, analistii considera ca statul a evitat ce era mai rau, dar n-a profitat de aceasta situatie pentru a-si reforma economia, comenteaza AFP citat de Mediafax.
"Romania avea nevoie de bani de la FMI si UE, sau s-ar fi confruntat cu o criza de lichiditate, sistemul sau financiar riscand falimentul", a declarat pentru AFP economistul Daniel Daianu, fost ministru de Finante.
Din pacate, adauga el, recesiunea a fost mai severa decat s-a anticipat, avand ca rezultat venituri mai mici, "in timp ce irosirea resurselor publice a continuat".
Dupa zece ani de crestere puternica, Romania a intrat in recesiune in 2009, cand Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 7,1%.
In 2010, dupa un scenariu mai optimist vizand crestere economica de 1,3%, previziunile s-au inrautatit, analistii si autoritatile neexcluzand continuarea recesiunii.
"Guvernul a cumparat timp, dar problemele nu au fost rezolvate; reformele trebuie sa fie puse in aplicare", spun analistii.
In schimbul imprumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala, Bucurestiul a promis reducerea unui aparat birocratic considerat supradimensionat, astfel incat sa reduca deficitul bugetar de la 7,2% in 2009 la 5,9% in 2010.
Pe acelasi subiect: