Harta preturilor alimentelor. Unde gasesti cea mai ieftina mancare
Romanii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri la mancare pana la sfarsitul anului. Majoritatea producatorilor au admis pentru Gandul, mai mult sau mai putin direct, ca sunt nevoiti sa recurga la majorari de preturi, acestea variind intre 5% si 25%. Motivele tin, in principal, de scumpirea materiei prime, a utilitatilor si cresterea TVA. Cele mai mari majorari de preturi sunt anuntate la paine, iar cele mai mici, la carne.
Preturi triple de la un judet la altul
In prezent, pretul aceluiasi produs se poate dubla sau chiar tripla de la un judet la altul, potrivit listei preturilor de vanzare ale principalelor produse agricole si alimentare din piete si targuri, obtinuta de Gandul de la Ministerul Agriculturii. De exemplu, clujenii cumpara carnea de pasare cu 5 lei pe kg, in timp ce vasluienii o gasesc in galantare cu 14 lei pe kg. Locuitorii din Harghita achizitioneaza cea mai ieftina carne de vita si porc, in Constanta se gaseste cea mai ieftina telemea, in timp ce la Covasna ouale au cel mai mare pret.
Aceleasi statistici mai arata ca in pietele din Brasov pot fi gasiti cei mai ieftini cartofi, cu 0,8-1,2 lei pe kg, judetul fiind recunoscut ca un mare producator in domeniu, in timp ce locuitorii din Mehedinti dau pe acelasi kilogram de cartofi pana la de trei ori mai mult. In timp ce in aproape 20 de judete pretul laptelui din piete este cuprins intre 2 si 2,5 lei pe litru, bucurestenii dau pe un litru de lapte pana la 4 lei, cumparand astfel cel mai scump lapte din Romania.
Afla din Gandul unde gasesti cea mai ieftina mancare!